Zoeken

Ramadan: kunnen diabetici verantwoord vasten?

23 maart 2023 - 22:00 - Marokko

©

Wat zijn de gevolgen van vasten tijdens de Ramadan op de gezondheid van diabetespatiënten en welke risico’s zijn eraan verbonden? Dit is een vraag die veel moslims zorgen baart. De artsen Abdul Basit en Yakoob Ahmedani leggen uit hoe ook deze gelovigen verantwoord kunnen vasten tijdens de heilige maand.

Alle gezonde volwassen moslims zijn volgens de voorschriften van de islam verplicht om tijdens de maand Ramadan te vasten. Voor zieke mensen geldt deze verplichting niet. Toch kiezen veel diabetespatiënten ervoor om tijdens de Ramadan te vasten.

Lees ook: Ramadan: voedingsadviezen voor ouderen

De professoren Abdul Basit en Yakoob Ahmedani raden mensen met diabetes die toch willen vasten aan om hun arts te raadplegen en voorzorgsmaatregelen te nemen. Zo kan het helpen om de medicatie tijdelijk aan te passen en constant een scherp oog te houden op de bloedsuikerspiegel.

Zonder een grondige voorbereiding lopen vastende diabetespatiënten het risico op een beroerte, uitdroging en een te lage of te hoge bloedsuikerspiegel. Enkele van de risico’s waarmee diabetici worden geconfronteerd zijn beroerte, uitdroging, hypoglykemie en hyperglykemie. Zowel mensen die lijden aan diabetes type 1 als 2 kunnen last krijgen van deze complicaties. Volgens Basit en Ahmedani is het voor beide type patiënten goed mogelijk om tijdens de Ramadan te vasten, mits zij zelf regelmatig hun bloedsuikerspiegel controleren.

Lees ook: Zwangerschap en vasten tijdens de Ramadan

Mensen met diabetes type 2 die insulinepillen gebruiken krijgen van de artsen het advies om het medicijn tussen zonsopgang en zonsondergang in te nemen. In het geval er bij deze patiënten een te hoog glucosegehalte in het bloed ontstaat (hyperglycemie), is het nodig dat ze een dosis insuline injecteren.

Bladna.nl