Zoeken

Marokkanen verdeeld over eten tijdens Ramadan

2 mei 2022 - 10:20 - Marokko

©

Het debat over artikel 222 van het Marokkaanse wetboek van strafrecht laait weer op na de arrestatie van een groep jongeren die afgelopen woensdag in een café in Casablanca aan het eten waren tijdens de Ramadan.

Heel wat Marokkanen plaatsten de hashtag #Stop222 op sociale media, om de arrestatie van een groep jongeren aan te klagen, die "zonder wettige reden" hun vasten hebben verbroken in een café in Casablanca. De arrestatie lokte heftige reacties uit. Het Collectief Outlaws 490 hekelt de "achterlijke" methoden van politieagenten. Ze controleerden of de gearresteerde meisjes ongesteld waren, alvorens hen weer vrij te laten, meldt Hespress. Ook de Alternatieve Beweging voor Individuele Vrijheden (M.A.L.I), die al meer dan een decennium lang strijdt tegen alle vrijheidsbeperkende wetten, plaatste de hashtag.

Lees ook: Arrestaties in Casablanca wegens eten tijdens Ramadan

"God vraagt van ons dat we ons bekommeren om hen die het hele jaar niet eten, in plaats van om hen die tijdens de Ramadan eten, #stop222", schrijft een Marokkaanse internetgebruiker. "Het verbreken van het vasten tijdens de Ramadan is niet strafbaar als er een legitiem excuus is, en de jurisprudentie is unaniem", reageert Chakib El Khyari, een mensenrechtenactivist. Volgens hem mogen oudere mensen, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, reizigers, zieken en mensen die heel hard moeten werken, eten tijdens de Ramadan. "Waarom wordt deze groepen het eten ontzegd in het openbaar, terwijl zij volgens de sharia een legitiem excuus hebben? Is het redelijk om in al deze gevallen een wettig excuus aan te moeten tonen," voegde hij eraan toe.

Lees ook: Steeds meer niet moslims vasten mee met collega’s in Nederland

Naar aanleiding van de reacties op de arrestatie van de jongeren heeft Mustapha Baitas, de regeringswoordvoerder, op een persconferentie verklaard dat de arrestatie heeft plaatsgevonden in humane omstandigheden en met de strikte inachtneming van alle wettelijke voorschriften. De manier waarop de beschuldigden werden aangehouden heeft het debat over de afschaffing van artikel 222 van het strafwetboek opnieuw doen oplaaien. In dit artikel staat dat "eenieder die, bekend staat als moslim, in de tijd van de Ramadan op een openbare plaats het vasten verbreekt zonder een door deze godsdienst aanvaarde reden, wordt gestraft met een gevangenisstraf van één tot zes maanden", alsmede een geldboete. Volgens artikel 3 van de grondwet is "de islam de godsdienst van de staat die aan allen de vrije uitoefening van het geloof waarborgt".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team