Zoeken

Is het goed om te sporten tijdens de Ramadan?

23 maart 2023 - 16:00 - Marokko

©

Is het mogelijk om te sporten tijdens de maand Ramadan? Het antwoord is ja, maar er zijn enkele praktische tips waar je best rekening mee houdt om van de voordelen van sport te genieten en gezondheidsproblemen te voorkomen.

Sport en vasten gaan hand in hand. Maar het beoefenen van sport tijdens de maand Ramadan is aan bepaalde voorwaarden gebonden. Het is niet aan te raden om tijdens de eerste uren van het vasten te sporten. De periode vlak voor het verbreken van het vasten is de beste om een lichamelijke activiteit te beoefenen. Tijdens deze periode herstelt het lichaam de minerale zouten die tijdens de sportsessie zijn vrijgekomen, pas twee uur nadat het vasten is verbroken.

Lees ook: Ramadan: kunnen diabetici verantwoord vasten?

Het is niet aan te raden om tijdens het vasten van sportactiviteit te veranderen. In het ideale geval gaat men door met de gewone activiteiten. Tijdens het vasten moeten inspannende oefeningen echter beperkt blijven tot gemiddeld 45 minuten. Zwemmen, wandelen en fietsen worden aanbevolen voor degenen die vóór het vasten geen sportieve activiteiten beoefenden, aangezien ze geen bedreiging vormen voor de gezondheid.

Er zijn bepaalde maatregelen waar je best rekening mee houdt bij het beoefenen van sport tijdens de maand Ramadan. Het is raadzaam om een paar uur voor het begin van het vasten veel water te drinken om uitdroging te voorkomen; vermijd zware oefeningen; stop met sporten in geval van buikpijn, een verhoogde hartslag, spierpijn of hoofdpijn; vermijd de consumptie van koffie, thee en frisdranken tijdens de suhur.

Lees ook: Ramadan: voedingsadviezen voor ouderen

Het is ook raadzaam evenwichtige maaltijden te nuttigen die trage suikers bevatten zoals brood en rijst; eiwitten zoals zuivelproducten, vlees, vis en fruit en groenten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team