Zoeken

Zuid-Afrikaanse minister spot met nederlaag Marokko in Afrika Cup

2 februari 2024 - 18:00 - Wereld

©

Tegen alle verwachtingen in werd Marokko door Zuid-Afrika uitgeschakeld tijdens de achtste finales van de Afrika Cup in Ivoorkust. Een voormalige Zuid-Afrikaanse minister heeft de uitschakeling van Marokko toegejuicht en niet geaarzeld om de spot te drijven met het koninkrijk.

Mbalula Fikile, een vooraanstaand lid van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) en ex-minister van Transport (2010-2017) en Politie (2017-2018), reageerde tevreden op de uitschakeling van Marokko na een 2-0 nederlaag tegen de Bafana Bafana.

Lees ook: Nieuwe kans voor Atlas Leeuwen na nederlaag op Afrika Cup

De betrekkingen tussen Marokko en Zuid-Afrika zijn nooit goed geweest, met name vanwege de Sahara-kwestie. Zuid-Afrika steunt sinds 1976 het Polisario Front, terwijl Marokko in datzelfde jaar de Afrika Cup voor het eerst won. De recente normalisering van de diplomatieke betrekkingen tussen Rabat en Tel Aviv is eveneens een punt van verdeeldheid, gezien Zuid-Afrika’s constante steun aan de Palestijnse zaak.

Fikile uitte zijn vreugde over de nederlaag van Marokko via een bericht op X, waarbij hij de voorpagina van de Israëlische krant The Jerusalem Post deelde. Deze krant prees het Marokkaans elftal voor hun historische prestatie tijdens het wereldkampioenschap voetbal in Qatar 2022, met een afbeelding van de Atlas Leeuwen voor de Al-Aqsa moskee en de kop "We are all Moroccans". Fikile’s reactie hierop was scherp: "Wanneer fascisten ons haten, betekent dit dat we aan de juiste kant van de geschiedenis staan".

Lees ook: Afrika Cup: dit is de premie die Marokko zal ontvangen

Op sociale media werd de overwinning van Zuid-Afrika door sommige gebruikers gezien als een triomf van principes, waarbij een gebruiker met een Algerijnse vlag als profielfoto opmerkte: "Zuid-Afrika, dat Palestina steunt, elimineert Marokko dat zijn betrekkingen met Israël heeft genormaliseerd. Dat is prachtig". Een andere internetgebruiker benadrukte de ’Baraka’ (zegen) die de overwinning op Marokko aan de Bafana Bafana zou hebben gebracht.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team