Zoeken

Film Meskina op Netflix te zien

7 maart 2022 - 09:00 - Cultuur

©

Sinds vrijdag kan de hele wereld kijken naar de Nederlandse romcom ’Meskina’ op Netflix. Met deze comedy komt de grote droom uit van bedenkster Soundos El Ahmadi. De 40-jarige comedian werkt acht jaar aan de bioscoopfilm.

De film gaat over de succesvolle Leyla, gespeeld door Maryam Hassouni die onder andere bekend is van haar rol in Dunya & Desie. Leyla dacht gelukkig te zijn met haar partner, rapper Abdelkarim. Wanneer hij haar verlaat voor een ander, wordt ze een gescheiden en werkloze dertiger, die weer bij haar moeder woont en geen flauw benul heeft van wat ze met haar leven aan moet. Omdat ze in de film geen kind, geen relatie noch een duidelijk carrièrepad heeft, wordt ze gezien als een meskina, wat ’zieligerd’ betekent in het Darija.

Lees ook: Romantische komedie Meskina gaat in première

Veel bekende Nederlanders zoals Najib Amhali, Soundos El Ahmadi zelf, Bilal Wahib en Nasrdin Dchar spelen een rol in de film, die vooral gaat over de zoektocht naar de eigen identiteit. Ook zangeres Numidia heeft een rol in deze romcom met een hoog musical-gehalte.

Lees ook: Regisseur Johan Nijenhuis maakt romcom ’Marokkaanse Bruiloft’

Voor het verhaal werkte Soundos samen met haar zakenpartner en goede vriendin Chafina Ben Dahman. "We wilden allebei een grappige film met een Marokkaanse vrouw in de hoofdrol en niet een vrouw die gered moet worden door een witte man of een vrouw die jihadist is en verkracht wordt." Het dominante beeld van vrouwen van kleur wordt volgens Soundos enorm vertekend in Nederlandstalige films. "Meskina is in de eerste plaats een comedy en de hoofdrolspeler is een vrouw van kleur. Maar het doel is gewoon het alledaagse leven van echte mensen laten zien", vertelt ze aan RTL Boulevard. "Ik ben ervan overtuigd dat er nog nooit zo’n film is gemaakt in Nederland".

Bladna.nl