Zoeken

Regisseur Johan Nijenhuis maakt romcom ’Marokkaanse Bruiloft’

27 juni 2021 - 17:40 - Cultuur

©

Johan Nijenhuis, regisseur van diverse romcoms, focust zich nu op een romantische comedy over een Marokkaanse bruiloft. De heldin van zijn nieuwe film is een Marokkaanse die open wil staan voor de liefde.

De hoofdrol in de nieuwe romantische komedie ’Marokkaanse Bruiloft’ van regisseur Johan Nijenhuis, is voor Soumaya Ahouaoui. Ze speelt de rol van de jonge ambitieuze advocate Yasmine, die jongleert met haar verschillende identiteiten. De 40-jarige ervaringsdeskundige en scriptschrijver Mina El Hannaoui, is één van de scenaristen. Ze verbaast zich al langer over het feit dat er nauwelijks sterke carrièrevrouwen met een Marokkaanse achtergrond in films zijn te zien. Het conflict tussen hun publiek leven en hun privéleven levert juist het perfecte plot op.

Lees ook: Selma Omari te zien in nieuwe romcom

De familie van Yasmine maakt zich in de film grote zorgen over haar, Yasmine is namelijk ’al’ 26 en nog steeds niet getrouwd. "Ik ben zelf ongetrouwd en krijg constant de vraag te horen wanneer ik dat ga doen. In mijn gemeenschap gaat het bijna nergens anders over", zegt El Hannaoui in het AD. "Voor mij was het gelijk een goed verhaal. Deze meid heeft iets om voor te vechten. Ik was zelf moe van het witte romcom-meisje dat 30 wordt en klaagt dat ze geen leuk vriendje kan vinden. Ach, poor little rich girl. Deze romantische heldin moet echt iets voor elkaar zien te krijgen", aldus Nijenhuis.

"Twintig jaar geleden zagen we films waarin Marokkaanse meiden uitgehuwelijkt werden. Dat was toen eigenlijk al gedateerd, dat staat zo ver van mijzelf af, daar kan ik niets over vertellen. Maar hoe Mina dit ervaart, dat is in Twente niet anders. Toen mijn zusje de 30 naderde, werd er aan haar ook gevraagd wanneer ze ging trouwen. Ik denk dat we allemaal wel willen voldoen aan dat wat onze ouders van ons verwachten. Witte Nederlanders vallen in hun trouwrituelen heel erg terug op dat wat streekgebonden is. In Twente wordt er gehandeld in bruidskoeien, moeten de buren worden omgekocht met een flesje jenever; dat vinden mensen gewoon heel erg leuk. En terecht, het is traditie", zegt Nijenhuis.

Deze week vonden de opnames plaats van het trouwfeest in een enorm grote trouwzaal en er werden voor de gelegenheid ook 150 figuranten ingevlogen gehuld in Marokkaanse traditionele kledij. "Het moest een film worden waar ook Mina’s moeder naartoe kan. Dus geen blote seks. We zijn vol gegaan voor een comedy die geschikt is voor alle leeftijden", zegt Nijenhuis.

Ahouaoui heeft een theaterachtergrond maar schittert op de set in haar eerste grote filmrol. "Ik ben een wandelend, levend sprookje of zo. Ik vind het fantastisch dat ik deze kans heb gekregen. Het is veel verantwoordelijkheid, maar die neem ik graag op me. Het is na corona ontzettend tijd voor iets vrolijks en positiefs." En ook acteur Walid Benmbarek is het daarmee eens. "Ik kom na Mocro Maffia uit een draaiperiode met een ander leveltje, dus het wordt tijd dat mensen iets anders zien dan Adil. Ik was echt toe aan iets luchtigs, leuks en de vrolijke kant van mezelf."

Tijdens een Marokkaans trouwfeest zijn eten en goede muziek heel belangrijk. Er wordt laat gegeten en daarna hard gefeest. "Het is een soort datingavond. Vrouwen en mannen komen supergekleed, en degenen die ongetrouwd zijn, die kijken of ze iets kunnen regelen. Voor ons is eten en goede muziek heel belangrijk. Het eten wordt wel tot zo laat mogelijk bewaard, dan blijven mensen langer zitten. En daarna keihard feesten", zegt Benmbarek die zelf vader is van twee dochters.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team