Zoeken

Zestienjarige Marokkaan veroordeeld voor terrorisme in Madrid

20 februari 2023 - 08:00 - Wereld

©

Afgelopen woensdag veroordeelde de rechtbank in Madrid een 16-jarige Marokkaanse minderjarige voor jihadistisch terrorisme. Het is een primeur in de Spaanse hoofdstad.

De tiener begon zich op 12-jarige leeftijd te interesseren in Daesh, nadat hij zijn vader in Marokko verloor en bij een adoptiegezin in Spanje ging wonen. In juni vorig jaar werd hij door de politie in Algete (Madrid) gearresteerd, omdat hij een bedreiging vormde voor de veiligheid van Spanje. Volgens justitiële bronnen geraadpleegd door ABC, is hij op 15 februari door de Centrale Jeugdrechtbank veroordeeld. Hij wordt in een jeugdcentrum vastgehouden tot zijn meerderjarigheid. Na een deradicaliseringstraject zou hij gereïntegreerd kunnen worden in de samenleving.

Lees ook: Marokkaan opgepakt voor plannen massamoord in Benidorm

Vier jaar lang werd de jongen geïndoctrineerd in de jihadistische ideologie en deelde hij op zijn beurt de Daesh-propaganda. Onderzoekers begonnen de activiteiten van de minderjarige te volgen nadat ze hierover waren ingelicht door zijn omgeving. De inlichtingendiensten tapten zijn mobiele telefoon af die een grote hoeveelheid Daesh-propaganda bevatte. Een "jihadistische bibliotheek" van meerdere gigabytes, met video’s van door de terroristische organisatie opgeëiste aanslagen, executies en oproepen om zich bij de jihad aan te sluiten en martelaar te worden. Er waren ook video’s waarin de tiener trouw beloofde aan de terroristische organisatie.

Lees ook: Marokkaan gearresteerd voor moord en aanval in kerken Algeciras

In één van de video’s wordt de rechter van het Audiencia Nacional, José de la Mata, rechtstreeks met de dood bedreigd. "Je zult sterven met een bom. We herhalen onze duidelijke toezegging om José de la Mata te elimineren", aldus de video. De minderjarige had ook verschillende handleidingen over het maken van explosieven en chemische wapens, het vechten in een oorlog, het vermijden van politiebewaking en het voorkomen een mobiele telefoon-tap.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team