Zoeken

Sociale media spelen centrale rol in opsporing Marokkaanse jihadist op Mallorca

12 maart 2023 - 20:00 - Wereld

©

Een vermoedelijke jihadist van Marokkaanse afkomst is donderdag gearresteerd in de gemeente Campos, op het eiland Mallorca. Het inlichtingenteam van de nationale politie onderzoekt of hij contacten heeft op het eiland.

Het onderzoek heeft vooralsnog geen banden aangetoond tussen de jihadist en mensen die op Mallorca wonen. De toespraken van de verdachte op sociale media werden steeds radicaler en hij zette zijn volgelingen zelfs openlijk aan tot het plegen van aanslagen tegen Spaanse politieagenten. Hij werd donderdag gearresteerd wegens jihadistische indoctrinatie en het illegaal dragen van een wapen, meldt Última Hora.

Lees ook: Zestienjarige Marokkaan veroordeeld voor terrorisme in Madrid

De activiteiten van Rachid op sociale media werden in september ontdekt door de Algemene Informatiecommissie (CGI) van de nationale politie. Later werd duidelijk dat de verdachte verschillende profielen heeft aangemaakt om zijn haatboodschappen te verspreiden en zoveel mogelijk doelwitten te bereiken. De in Spanje geboren man van Marokkaanse afkomst dreigde openlijk met aanslagen tegen politie, ambtenaren, politici en het leger en beschreef zichzelf als een "jihadist, mujahideen en huurmoordenaar van Allah".

Rachid had geen vaste verblijfplaats in Spanje en maakte met zijn mobiele telefoon overal verbinding om zijn jihadistische propaganda aan de man te brengen. Begin dit jaar was hij naar Egypte gereisd en zou hij contact hebben opgenomen met islamitische organisaties en training hebben gekregen om aanslagen te plegen. Hij werd bij de Soedanese grens gearresteerd toen hij illegaal probeerde over te steken en werd teruggestuurd naar Spanje waar hij de propaganda van Daesh bleef verspreiden. Zijn activisme is de afgelopen weken toegenomen, waardoor agenten van de het inlichtingenteam hem wisten te arresteren.

Lees ook: Marokkaan opgepakt voor plannen massamoord in Benidorm

Volgens de onderzoekers plande Rachid zorgvuldig zijn reis naar Mallorca. Hij kwam per boot aan op het eiland en ging naar Campos, waarschijnlijk vanwege de grote moslimgemeenschap daar. Hij werd vrijdag door agenten naar de luchthaven van Palma gebracht om vervolgens met een politiehelikopter uit te worden gezet naar Madrid, waar hij in hechtenis is genomen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team