Zoeken

"Een zelden geziene solidariteit": Franse reddingswerker in Marokko getuigt

14 september 2023 - 23:00 - Marokko

©

Een team van vijf reddingswerkers van de Franse Catastrofe Reddingsgroep (GSCF) arriveerde dinsdag in Marokko, dat op 8 september getroffen werd door een verwoestende aardbeving, om de slachtoffers te behandelen en te helpen, en om verkenningswerk te verrichten.

"We zijn op dinsdag 12 september met een vliegtuig in Agadir aangekomen met luistermateriaal, eerste hulp, opruimmateriaal, medische benodigdheden en een eenheid voor het zuiveren van water. We zijn momenteel in Tizi n’Test, ten zuiden van Marrakech, en we hebben zojuist toestemming gekregen van de autoriteiten om de bergen in te trekken", aldus Gentil de Passos, een van de reddingswerkers, in een telefonische interview met France 3.

Lees ook: Younass en Samira overlijden tijdens huwelijksreis in Marokko

De reddingswerker beschrijft de situatie in deze zwaar door de aardbeving getroffen stad. "Ongeveer 1000 huizen zijn vernietigd en er zijn 500 doden geteld in de 36 gehuchten van de gemeente. Het bijzondere is dat de huizen van leem zijn. Ze bieden niet veel overlevingskansen als ze instorten. Er is geen overlevingszone zoals in stedelijke gebieden. Om ons heen is er een kliniek en het leger dat bezig is met het inspecteren van de huizen om de bewoners toestemming te geven om terug te keren. En er zijn tenten waarin de overlevenden slapen."

Gentil de Passos zegt onder de indruk te zijn van de solidariteit van de Marokkanen. "Er is een solidariteit die ik zelden heb gezien. Veel burgerauto’s vol dekens, voedsel en kleding stromen de bergen in. Er is een sterke wil om te helpen." Hij en zijn vier teamgenoten stonden op het punt om de bergen in te gaan. "We hebben net toestemming gekregen om met een pick-up te gaan. Misschien zullen we te voet verder moeten, want we weten niet in welke staat de weg is..."

Lees ook: Marokko: hotels voor slachtoffers aardbeving

Eenmaal ter plaatse zullen ze hulp en bijstand verlenen aan de slachtoffers. "We zijn uitgerust om in gevaarlijke omstandigheden te opereren. Daar moeten we vrouwen verzorgen die al zijn behandeld, maar wier verbanden moeten worden vervangen. Daarna gaan we ook op verkenning, we weten niet wat we daarna zullen vinden", aldus Gentil de Passos, die benadrukte dat de slachtoffers "tenten, dekens, kleding en medicijnen" nodig hebben. Binnenkort zal een team van een tiental mensen zich bij hen voegen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team