Zoeken

Younass en Samira overlijden tijdens huwelijksreis in Marokko

13 september 2023 - 11:00 - Marokko

©

Younass Boukhtam, 26 jaar, en Samira Ghanmi, 22 jaar, die op huwelijksreis waren in Marrakech, zullen niet terugkeren naar Frankrijk. Hun lichamen werden gevonden onder het puin na de krachtige aardbeving die op 8 september een deel van Marokko trof, met ruim 2900 doden en 5500 gewonden tot gevolg.

Het jong echtpaar uit het Franse Meaux behoort tot de vier Franse slachtoffers van de aardbeving. "De eerste schok was de aankondiging van de aardbeving. Op het moment dat we het hoorden, begonnen we contact op te nemen met moskeegangers die in Marokko waren, om te informeren hoe het met hen ging," vertelt Radoine Khorchi, 43-jarige voorzitter van de Al Badr Islamic Center-vereniging die de Badr-moskee in de stad beheert, aan Le Parisien.

Lees ook: Koning Mohammed VI bezoekt slachtoffers aardbeving

Terwijl de familie van het-echtpaar zich zorgen maakte, werd een foto van het pasgetrouwde stel verspreid op sociale media. Het zou kort daarna worden verwijderd. "Het was bijzonder moeilijk voor hen, ze leefden in angst," zegt Zeynab, een 23-jarige vrijwilligster van de moskee. Enkele uren later vernamen vrienden en familieleden van het echtpaar het trieste nieuws. "Zaterdag werd de telefoon van Samira gelokaliseerd op een locatie in de buurt van Marrakech waar alleen puin van gebouwen overbleef. De lichamen van de twee pasgetrouwden werden enkele uren later uit het puin gehaald," fluistert Radoine Khorchi. De naasten van het echtpaar reisden meteen naar Marokko af. De slachtoffers zijn afkomstig uit Oujda.

In Meaux was de emotie groot. "Sinds de aankondiging hebben we alle fasen doorlopen: ontkenning, woede, onbegrip. Ze waren beiden zeer betrokken bij het leven van de moskee. Ik stond dichter bij Samira, die altijd glimlachte. Ze nam deel aan de activiteiten van de vrouwensectie van de moskee met mij. Ze zorgde vaak voor de voorbereiding van gebak. Ze had een zekere uitstraling. Samira had het vertrouwen van de tienermeisjes in de vereniging, die naar haar luisterden," zegt Zeynab. "Ze was erg aardig en respectvol. Iedereen mocht haar, vooral de oudere moskeegangers. Younass kwam altijd naar het ochtendgebed. Hij was erg gelovig. Mijn broer was bevriend met hem, het was iemand die altijd positief was. Toen zijn vrienden in de buurt hoorden van zijn dood, namen ze direct het vliegtuig."

Lees ook: Mysterieuze blauwe lichtflitsen vlak voor aardbeving Marokko (video)

De begrafenis van Younass en Samira vond plaats op maandag in Marokko. De Al Badr-moskee wil het echtpaar in de komende dagen eren en steun bieden aan overlevenden. "We wachten om samen met de gemeente een gezamenlijk evenement te kunnen organiseren," aldus Radoine Khorchi.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team