Zoeken

Zeegrenzen: Rabat en Madrid hervatten onderhandelingen

28 juni 2022 - 12:20 - Marokko

©

Spanje bereidt zich voor op de hervatting van de onderhandelingen over de afbakening van zijn zeegrenzen met Marokko. Aanstaande maandag komt dit aan bod in een voorbereidende interministeriële vergadering.

De vergadering is bijeengeroepen door de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, José Manuel Albares, en zal de twee partijen samenbrengen om de verschillende onderwerpen voor te bereiden die aan de orde komen tijdens de vergadering van de gezamenlijke commissie om de grensgeschillen te bespreken, meldt het Spaanse persbureau EFE.

Lees ook: Olie-exploratie in Tarfaya schadelijk voor nieuwe betrekkingen met Spanje?

De commissie werd in 2002 in het leven geroepen, maar de onderhandelingen werden opgeschort na de diplomatieke crisis tussen Marokko en Spanje. Met de hervatting van de betrekkingen is de kwestie van maritieme grensafbakening opnieuw op de agenda geplaatst, met name omdat dit een grote zorg is voor de Spaanse autoriteiten, die vragen hebben over twee, door het Marokkaanse parlement in 2021 aangenomen wetten, over de uitbreiding van de territoriale wateren. De nieuwe teksten zorgen voor een verruiming van de exclusieve economische zone van Marokko, maar de nieuwe zeegrenzen overlappen een deel van de Atlantische Oceaan dat ook door Spanje wordt opgeëist.

Lees ook: Marokko: olie-exploratie in Tarfaya verontrust Canarische Eilanden

José Manuel Albares heeft laten weten dat de minister van Openbaar Bestuur, Justitie en Veiligheid van de regering van de Canarische Eilanden, Julio Pérez, bij de bijeenkomst aanwezig zal zijn. Beide partijen hopen op dit punt snel vooruitgang te boeken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team