Zoeken

Kritiek op onderhandelingen Marokko Spanje over maritieme grenzen

1 november 2022 - 21:00 - Marokko

©

De Canarische Coalitie (CC - extreemrechts) heeft maandag haar ongenoegen geuit over het feit dat Spanje en Marokko onderhandelingen zijn begonnen waarbij de Canarische regering niet betrokken is.

De regering antwoordde op een schriftelijke vraag van parlementslid María Fernández van de Canarische Coalitie, dat de laatste bijeenkomst tussen Spanje en Marokko om de zeegrenzen vast te stellen, op 11 oktober plaatsvond "zonder de aanwezigheid van de regering van de Canarische Eilanden". Fernández betreurt het dat de Canarische regering van deze besprekingen is uitgesloten en eist transparantie in de onderhandelingen.

Lees ook: Russische schepen mogen in Marokkaanse wateren vissen

"Voorkomen moet worden dat Pedro Sanchez en Mohammed VI de wateren delen zonder de Canarische Eilanden", vervolgde het parlementslid. Ook hekelde zij de "haast" waarmee de twee landen tot een akkoord proberen te komen. "Wat al tientallen jaren niet is afgesproken, kan niet in een paar geheime vergaderingen en achter de rug van de Canarische Eilanden worden opgelost", aldus María Fernández.

Lees ook: Marokko stelt afbakening zeegrenzen met Canarische Eilanden voor onbepaalde tijd uit

Ook betreurde de politica het ontbreken van vertegenwoordigers van de Canarische Eilanden in de verschillende gemengde commissies, in het bijzonder die voor de afbakening van de wateren en het beheer van de grenscontroles en het migratiebeleid. "Waarom is de Spaanse regering bang of verbergt zij iets om te voorkomen dat de Canarische Eilanden aan de onderhandelingen deelnemen?" betoogde zij en waarschuwde dat de Canarische Eilanden "geen pasmunt zullen zijn voor deze of enige andere regering in Madrid".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team