Zoeken

Marokko en Spanje bespreken datum voor hervatting Marhaba

28 maart 2022 - 09:00 - Marokkanen in het buitenland

©

De hervatting van de betrekkingen tussen Marokko en Spanje zou kunnen bijdragen tot de heropening van de Marokkaanse zeegrenzen en een betere coördinatie van de werkzaamheden van de Spaanse diplomatie voor de Marokkaanse diaspora. Dit is een van de punten die het hoofd van de Spaanse diplomatie met zijn Marokkaanse ambtgenoot zal bespreken tijdens zijn werkbezoek aan Rabat op 1 april.

De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, José Manuel Albares, zal op 1 april naar Marokko reizen om met zijn Marokkaanse ambtgenoot Nasser Bourita te spreken over de "volledige normalisering van de betrekkingen met het koninkrijk, met inbegrip van de maritieme verbindingen" en de hervatting van operatie Marhaba. De Spaanse minister heeft reeds de mogelijke hervatting van operatie Marhaba gepland en de heropening van de zeegrenzen tussen de twee buurlanden aangekondigd.

Lees ook: Marokko-Spanje: zeeverbindingen begin april hervat

Een nieuwe etappe in de betrekkingen met Marokko is de heropleving van de "Operación Paso del Estrecho", die reeds wordt voorbereid door het Spaanse ministerie van Vervoer en Binnenlandse Zaken. "Dit is een van de eerste effecten van de reactivering van de diplomatieke betrekkingen," aldus de Spaanse krant El Periódico, die echter benadrukt dat "het ook afhangt van wat Marokko zegt, want het heeft nog niets over de operatie meegedeeld".

Lees ook: Algeciras bereidt zich voor op operatie Marhaba 2022

De heropening van de grenzen met Sebta en Melilla betekent onder meer dat eigenaars van in de Europese Unie geregistreerde voertuigen die gedwongen in Marokko werden achtergelaten, deze kunnen terugkrijgen, en dat Marokkanen in het buitenland zich opnieuw met hun familie in Marokko kunnen herenigen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team