Zoeken

Marokko: olie-exploratie in Tarfaya verontrust Canarische Eilanden

23 november 2021 - 12:40 - Economie

©

Marokko heeft recent toestemming verleend aan de maatschappij Qatar Petroleum International Upstream L.L.C, om de olie-exploratie verder te zetten in de wateren voor de kust van Tarfaya, nabij de Canarische Eilanden. Het nieuws veroorzaakt een "extreme bezorgdheid" in de Spaanse archipel.

Marokko heeft de exploratievergunning van Qatar Petroleum International Upstream L.L.C. verlengd. De oliemaatschappij gaat de Marokkaanse wateren in de zuidelijke provincies exploreren, niet ver van de Spaanse eilanden Fuerteventura en Lanzarote. De informatie, die op 21 oktober 2021 in het staatsblad werd gepubliceerd, werd door de Spaanse pers opgepikt.

Lees ook: Nieuwe olie-exploratie voor de kust van Marokko

El Español meldt dat de oliemaatschappijen Eni uit Italië en Qatar Petroleum in 2019 een partnerschap zijn aangegaan om de Marokkaanse wateren te verkennen, ter hoogte van Tarfaya Offshore Shallow, gelegen voor de kusten van Sidi Ifni, Tan-Tan en Tarfaya. De verschillende decreten die werden uitgevaardigd door de voormalige minister van Energie, Aziz Rabbah, en werden opgenomen in het staatsblad, verlenen een vergunning voor de exploratie van koolwaterstoffen binnen welbepaalde grenzen.

De verlenging van de exploratievergunning die aan het Qatarese bedrijf is verleend, leidt tot "grote bezorgdheid" op de Canarische Eilanden. "Het gaat over verkenningen in gebieden dichtbij Lanzarote en Fuerteventura. Mochten zij olie of gas vinden en beginnen te boren, dan zou het milieugevaar in geval van een ongeluk enorm zijn", waarschuwen bronnen van de Canarische Coalitie, de Spaanse nationalistische partij.

Lees ook: Aardolie: Marokkaanse ondergrond zit er vol mee!

Het parlement nam in 2020 twee wetten aan om de Marokkaanse territoriale wateren af te bakenen. Deze wetten "beogen de actualisering van het nationale juridische arsenaal", in overeenstemming met "de totale soevereiniteit van het koninkrijk over zijn effectieve land- en zeegrenzen", aldus minister van Buitenlandse Zaken Nasser Bourita.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team