Zoeken

Olie-exploratie in Tarfaya schadelijk voor nieuwe betrekkingen met Spanje?

26 april 2022 - 20:30 - Marokko

©

Samen met de migratiedruk op de kusten van de Canarische Eilanden, de aanspraken op Sebta en Melilla en het geschil over de territoriale wateren, bemoeilijkt de olie-exploratie van Marokko in de buurt van de Canarische Eilanden de betrekkingen met Spanje. Dit komt precies een maand na het einde van een lange crisis tussen de twee landen.

Woensdag heeft het Nationaal Agentschap voor Koolwaterstoffen en Mijnen (ONHYM) de ontdekking aangekondigd van aardolie voor de kust van Tarfaya en Ifni, nabij de Canarische Eilanden. Een datum van de ontdekking en de hoeveelheid aardolie werden niet vermeld. De autoriteiten van de Canarische Eilanden zijn verontrust en slagen nu alarm. De Spaanse regering verzekert echter dat zij erop zal toezien dat dit Marokkaanse initiatief geen gevolgen heeft voor de Canarische Eilanden, zo meldt La Razon.

Lees ook: Olie-exploratie in Tarfaya moet 100 miljard euro opleveren

In maart maakten Marokko en Spanje een einde aan de lange diplomatieke crisis, nadat Pedro Sanchez een brief schreef aan Koning Mohammed VI, waarin Spanje zijn steun uitsprak voor het Marokkaanse plan voor autonomie van de Sahara, dat nu wordt beschouwd als "de meest serieuze, realistische en geloofwaardige oplossing" voor het conflict. Op 7 april reisde de Spaanse regeringsleider naar Rabat, waar hij besprekingen voerde met de Marokkaanse vorst. Zo werd het begin van een "nieuwe fase" in de betrekkingen tussen beide landen ingeluid.

Beide partijen kwamen overeen de zeegrenzen te heropenen, wat reeds sinds 12 april het geval is. Ook de heropening van de landgrenzen in Ceuta en Melilla is gepland tussen 1 en 3 mei. Dit valt samen met het einde van de maand Ramadan, zodat honderden grensarbeiders en werknemers die al twee jaar in de twee autonome steden vastzitten, naar hun land van herkomst kunnen terugkeren.

Lees ook: Olie-exploratie in Tarfaya verontrust Canarische eilanden

Een ander overeengekomen punt tussen Marokko en Spanje is de reactivering van de "werkgroep voor de afbakening van de maritieme ruimten aan de Atlantische kust met als doel concrete vooruitgang te boeken" en het houden van de bijeenkomst op hoog niveau tussen Spanje en Marokko, die door Rabat sinds december 2020 voor onbepaalde tijd is uitgesteld. In deze werkgroep zal de olie-exploitatie in de buurt van de Canarische Eilanden worden besproken.

Bladna.nl