Zoeken

Youssef Badr: van marktverkoper tot rechter

16 augustus 2023 - 11:00 - Marokko

©

Youssef Badr is de voorzitter van de 18e correctionele kamer van de rechtbank van Bobigny in het Franse Seine-Saint-Denis. Naast zijn dagelijkse taken heeft de magistraat, die streeft naar sociale rechtvaardigheid, de vereniging "Courte Échelle" opgericht om rechtenstudenten in moeilijkheden te ondersteunen.

De rechter van Marokkaanse afkomst werd in 1981 geboren in Levallois-Perret. Zijn universitaire studies waren moeilijk. "Ik begon niet op gelijke voet met andere studenten. De uitdagingen waren talrijk. Ik stopte met mijn eerste bachelor in het derde jaar en behaalde hem de tweede keer bij herexamens, terwijl ik vaak afwezig was. Tegelijkertijd moest ik werken om mijn studies te financieren. Bezorging, flyerverdeling, verzekeringen verkopen, marktwerk... Ik heb allerlei studentenbaantjes gehad. Ik moest opofferingen maken en keihard werken," vertelt Youssef Badr aan Actu Seine-Saint-Denis.

Lees ook: Hajir, van caissière tot hoogste baas bij Action

Ondanks deze uitdagingen kon Youssef dankzij zijn vastberadenheid, aan de Nationale School van de Magistratuur (ENM) studeren. "Ik had het geluk een professor te ontmoeten die mij hielp en me toegang gaf tot voorbereidende cursussen die ik zonder geld niet zou hebben gehad. Ik had ook het geluk ouders te hebben die, hoewel ze het universitaire systeem niet kenden, mij steunden en aanspoorden", zegt de rechter, die al een indrukwekkende carrière heeft gehad als rechter in Bobigny (2012-2016) en Parijs en als woordvoerder op het ministerie van Justitie onder Nicole Belloubet.

Na jaren lesgegeven te hebben aan de ENM, werkt Youssef Badr weer bij de rechtbank van Bobigny. "Het is een departement waaraan ik zeer gehecht ben, mede dankzij mijn studies. Ik denk dat er ook veel te doen is, omdat de inwoners vele uitdagingen kennen", legt hij uit. Om rechtenstudenten in moeilijkheden te helpen, besloot hij in 2021 de vereniging "Courte Échelle" op te richten. "Het idee is om studenten te helpen zodat ze niet opgeven, want er zijn duizend redenen om dat wel te doen... Het doel van de vereniging is dat een student, waar dan ook in Frankrijk, ons kan contacteren zodat een professional kan helpen", benadrukt hij.

Lees ook: Othman Ktiri is beste Marokkaanse ondernemer ter wereld

"Op korte, middellange en lange termijn worden studenten begeleid bij verschillende examens. Ook worden er stages aangeboden. We hebben bemoedigende resultaten behaald met toelatingen. Mijn doel voor volgend jaar is om iemand aan te nemen om de vereniging te beheren, omdat we steeds meer aanvragen krijgen", zegt Youssef Badr, die opmerkt dat er "een zeer hoog uitvalpercentage is voor eerstejaars studenten. We proberen op kleine schaal dingen te veranderen, maar er zijn nog zoveel ongelijkheden."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team