Zoeken

Dominique Strauss-Kahn: "Ik voel me heel Marokkaans"

14 september 2023 - 21:00 - Marokko

©

Dominique Strauss-Kahn is getrouwd met een Marokkaanse en woont al 15 jaar in Marokko, waar hij onder andere voorzitter is van de vereniging "Mekkil", die hulp biedt aan slachtoffers van de dodelijke aardbeving van vrijdag 8 september. De voormalige directeur-generaal van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zegt dat hij zich net zozeer "Marokkaans als Frans" voelt.

Dominique Strauss-Kahn koos om meerdere redenen Marokko als zijn tweede land. "Ik voel me net zo Marokkaans als Frans. Ik bracht mijn jeugd in dit land door. Ik ben hier nu al 15 jaar. Mijn vrouw is Marokkaans. Veel van mijn vrienden zijn Marokkaans. Mijn kinderen zijn in Frankrijk en dus is mijn hart verdeeld. Maar ik voel me erg Marokkaans. Ik heb er geen moeite mee om dat te zeggen", verklaarde hij in een interview met BFM.

Lees ook: Ex-Franse president Sarkozy: "In Marokko voelde ik me thuis" (video)

De voorzitter van de vereniging "Mekkil" is zeer aangedaan door de verwoestende aardbeving die Marokko heeft getroffen. "Als ik Marokko vandaag zie lijden, denk ik niet alleen aan degenen die lichamelijk lijden omdat ze onder het puin liggen, maar aan alle Marokkanen om me heen die lijden omdat ze hun Marokkaanse broeders in nood zien", zei hij. DSK prees ook de Marokkaanse solidariteit die hij niet altijd "voelt in een samenleving als de onze in Frankrijk".

In reactie op de gespannen relaties tussen Frankrijk en Marokko merkt DSK wederzijdse vijandigheid op tussen de twee landen, een situatie die hij "diep betreurt". "Frankrijk is in zekere zin een voedende moeder, iets wat het lange tijd heeft uitgeoefend. Marokko oefent vandaag de dag zo’n invloed uit op heel Franstalig Afrika, in economische zin, bedoel ik", aldus de voormalige baas van het IMF. Hij benadrukt de noodzaak voor beide landen om de banden aan te halen.

Lees ook: Aardbeving: Marokkaanse economie zwaar getroffen

"Als je mijn gedachtegang wilt begrijpen, dan ligt het probleem niet tussen Marokko en Frankrijk. Het probleem komt voort uit bepaalde problemen die hebben bestaan en die naar mijn mening grotendeels Frans zijn. Deze problemen zullen met de tijd verdwijnen". Volgens Dominique Strauss-Kahn toont het huidige buitenlandse beleid van Frankrijk jegens Marokko een "onwetendheid" ten opzichte van het koninkrijk. "In de afgelopen jaren, en voor het eerst sinds de onafhankelijkheid van Marokko, is er geen Franse specialist van het koninkrijk in het Élysée. Nou, dat voel je!"

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team