Zoeken

Yassine Mahi, die agent doodstak in Brussel, is geradicaliseerde ex-gevangene

13 november 2022 - 20:00 - Wereld

©

De 32-jarige Yassine Mahi wordt verdacht van een steekpartij op twee agenten in Brussel. Hij blijkt een ex-gedetineerde te zijn die op de OCAD-lijst gesignaleerd stond als potentieel gewelddadige extremist.

De Marokkaanse Brusselaar viel afgelopen vrijdag twee jonge agenten van de Brusselse politie aan met een mes in Schaarbeek. Beide agenten raakten zwaargewond, één van hen overleefde de aanslag niet. Volgens het Brusselse parket meldde Yassine Mahi zich eerder die dag op een politiebureau in Evere. "Ik haat politie" verklaart hij. Ook spreekt hij over een mogelijke aanslag, maar zegt dat hij dat niet wil doen. "Help mij", zegt Mahi nog. Na een fouillering bleek Mahi geen wapens bij zich te hebben, het leek vooral een schreeuw om psychologische hulp. De politiedienst contacteerde het parket van Brussel voor een gedwongen psychiatrische observatie, maar Mahi bleek niet aan de wettelijke voorwaarden te voldoen.

Lees ook: Marokko helpt Spanje bij arrestatie geradicaliseerde man

De Belgisch-Marokkaanse dertiger is evenwel geen onbekende van de autoriteiten, hij werd in 2013 veroordeeld voor pogingen tot diefstal met geweld en kreeg een gevangenisstraf die hij niet probleemloos uitzat, zo blijkt uit verslagen in handen van het AD. Hij houdt er radicale ideeën op na en wil deze delen met andere gevangenen. Mahi wordt in 2015 op de lijst geplaatst van de Cel Extremisme van de gevangenissen en staat geregistreerd op de OCAD-lijst (coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse) als ’Potentieel Gevaarlijke Extremist (PGE).

Lees ook: Vijf verdachten opgepakt die aanslagen planden in Marokko

In 2017 werd Mahi overgeplaatst vanuit de gevangenis van Itter naar de gevangenis van Lantin, omdat hij een cipier op de zwaarbeveiligde afdeling had aangevallen. Nadat hij heel zijn straf onder het strikte regime uitzat, kwam hij in 2019 vrij. Sindsdien werd hij opgevolgd door verschillende deradicaliseringsdiensten. In de periode tussen zijn vrijlating en het steekincident van afgelopen vrijdag werden geen nieuwe incidenten gemeld. Er is wel sprake van een psychische problematiek die volgens de veiligheidsdiensten niet zorgwekkend was. Mahi blijkt uit voorlopig onderzoek ook niet omringd te zijn door een extremistisch netwerk, het gaat om een alleenstaand geval. Wel meldt een bron dat zijn broer naar Syrië vertrokken is. Verder onderzoek moet uitwijzen of het steekincident te voorkomen was.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team