Zoeken

Moeder Yassine, die agent doodstak in brussel, zat zelf ook in radicaal milieu

23 november 2022 - 10:00 - Wereld

©

Mimouna R., de moeder van de 32-jarige Yassine Mahi, de man die een politieagent in Schaarbeek doodstak met een mes, heeft zelf ook een radicale voorgeschiedenis. Ze werd in 2014 veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar omdat ze de terreurgroepering Al-Shabaab financierde.

De 53-jarige Mimouna R., bijgenaamd "Oum Mohamed", is geboren in het Marokkaanse Tasfersite en heeft sinds 2001 ook de Belgische nationaliteit. Ze werd in mei 2014 veroordeeld tot twee jaar cel wegens het financieren van een groepering die strijders rekruteerde voor de Somalische terreurgroep Al-Shabaab. Ze werd in verband gebracht met Loubna Berrou, de vrouw van de Franse terrorist Rachid Benomari die uiteindelijk achttien jaar cel kreeg als leider van de bende, schrijft de Gazet van Antwerpen.

Lees ook: Waarom stak Yassine Mahi een agent in Brussel?

Uit het vonnis blijkt ook dat "Oum Mohamed" een relatie had met Moez Garsallaoui, een Tunesische terrorist en de latere man van Malika El Aroud, beter bekend als "de Zwarte Weduwe van de jihad", die in België werd veroordeeld omdat ze deel uitmaakte van een Brusselse terroristische cel. Garsallaoui was ronselaar voor Al-Qaeda in Europa en leidde bijvoorbeeld ook de Algerijns-Franse terrorist Mohamed Merah op, die verschillende aanslagen pleegde in het zuiden van Frankrijk in maart 2012.

Lees ook: Yassine Mahi, die agent doodstak in Brussel, is geradicaliseerde ex-gevangene

Wat haar zoon Yassine Mahi betreft, lijkt het er steeds meer op dat hij vooral zware mentale problemen heeft. Caprev, de instantie in Brussel die hem haast dagelijks opvolgde, concludeerde een paar dagen voor de moord op de 29-jarige agent Thomas Monjoie, dat hij psychologische ondersteuning nodig had. De informatie met betrekking tot zijn moeder toont wel aan dat zijn familie een belangrijke rol speelde in het ontwikkelen van zijn radicaal gedachtegoed.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team