Zoeken

Waarom stak Yassine Mahi een agent in Brussel?

17 november 2022 - 14:00 - Wereld

©

De 32-jarige Yassine Mahi werd sinds zijn vrijlating uit de gevangenis in juli 2019, opgevolgd door het Belgische deradicaliseringscentrum Caprev. Maar de instelling oordeelde recent dat hij geen extremistisch gevaar meer vormde. Familie en vrienden van Mahi zien wel een mogelijke verklaring voor zijn daad, ze zeggen dat hij vooral sinds de zelfmoord van zijn jongste broer enkele maanden geleden zeer verward is.

Sinds de jongste broer van Yassine Mahi uit het leven is gestapt, komt hij volgens bronnen dicht bij de familie zeer onstabiel over. "Daarna was hij erg in zichzelf gekeerd. Hij was ook zichtbaar vermagerd. Soms grinnikte en mompelde hij in zichzelf. Vóór de dood van zijn broertje leek hij een normale jongeman die altijd vriendelijk goedendag zei, maar nadien gedroeg hij zich uiterst vreemd." Hij gaf diezelfde verwarde indruk toen hij zich afgelopen donderdagochtend aanmeldde op het politiecommissariaat om psychologische hulp te krijgen.

Lees ook: Yassine Mahi, die agent doodstak in Brussel, is geradicaliseerde ex-gevangene

De ouders van Mahi zijn gescheiden en hoewel hij alleen woonde in de Brusselse gemeente Evere, kwam hij regelmatig bij zijn moeder over de vloer. Zeker na de zelfmoord van zijn jongste broer. Zijn moeder kampt ook met mentale problemen en woont samen met een dochter uit haar tweede huwelijk. Hun appartement werd donderdagnacht doorzocht nadat Mahi agent Thomas Monjoie en zijn collega Jason P. had neergestoken, schrijft Het Nieuwsblad.

Lees ook: Marokko helpt Spanje bij arrestatie geradicaliseerde man

Mahi zelf werd na de aanval op de agenten neergeschoten door de politie. Hij is opgenomen in een ziekenhuis voor verzorging en wordt daar permanent bewaakt. Hij wordt door justitie beschuldigd van moord en poging tot moord.

Met vragen over zelfdoding kan je in België terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be en in Nederland via www.113.nl, 113 of bel gratis 0800-0113.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team