Zoeken

Wereld-Marokkanen halen rekening leeg na nieuws over uitwisseling bankgegevens

7 april 2021 - 12:40 - Marokkanen in het buitenland

©

Het nieuws dat Marokko vanaf eind dit jaar bankgegevens zou gaan delen met buitenlandse belastingdiensten, heeft voor veel onrust gezorgd bij Marokkanen die in het buitenland wonen. Het heeft er zelfs toe geleid dat sommige wereld-Marokkanen al hun geld van hun Marokkaanse rekening hebben gehaald.

Tot op heden geeft het merendeel van de wereld-Marokkanen hun bezittingen in Marokko niet op bij de belastingaangifte in hun landen van verblijf. Onlangs meldden verschillende Marokkaanse media dat in september van dit jaar het BEPS verdrag van kracht zal worden, waardoor buitenlandse belastingdiensten inzage zouden krijgen in de Marokkaanse bezittingen van hun burgers die ook een Marokkaans paspoort hebben. Ondanks een formele ontkenning van dit nieuws van het directoraat-generaal Belastingen (DGI), hebben veel wereld-Marokkanen hun Marokkaanse rekening leeg gemaakt, meldt Maroc Hebdo.

Volgens Bank Al Maghrib (BAM) staan er in Marokko meer dan 2,5 miljoen bankrekeningen op naam van wereld-Marokkanen. Deze rekeningen zijn in totaal goed voor 185 miljard dirham. De uitwisseling van bankgegevens met andere landen zou volgens de bank een dramatische daling van de geldtransfers van Marokkaanse diaspora veroorzaken.

In de officiële reactie op het nieuws en de commotie van het DGI wordt gezegd dat het BEPS verdrag niet gaat over de uitwisseling van informatie en dat Marokko gedurende 2021 niet verplicht is om informatie over bezittingen van wereld-Marokkanen met andere landen te delen. De vraag of dit in 2022 wel gaat gebeuren is hiermee echter nog niet beantwoord.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team