Zoeken

Gaat Marokko nu wel of niet financiële informatie van burgers delen?

10 april 2021 - 13:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Sinds een kleine twee weken houdt de vraag of Marokko nu wel of niet gegevens van bankrekeningen en bezittingen gaat delen met buitenlandse belastingautoriteiten, veel Marokkanen in binnen-en buitenland bezig. Journalist Abdou Bouzerda ontleedde voor het programma Bureau Buitenland van NPO Radio1 de ondertekende akkoorden en sprak met de Nederlandse Belastingdienst en de OESO, die toeziet op de naleving van het verdrag.

Marokko ontkende recent dat ze financiële gegevens van eigen burgers gaan delen met buitenlandse belastingautoriteiten, maar de regering in Rabat is twee jaar geleden wel al akkoord gegaan met internationale afspraken om het uitwisselen van informatie tussen belastingdiensten mogelijk te maken. Advocaat Youssef el Mourabit zegt dat Marokko daar echt wel werk van zal moeten maken. In het persbericht waarin de Marokkaanse Belastingdienst dit ontkent wordt volgens hem verwezen naar een ander verdrag.

De Braziliaanse Zayda Manatta van het Global Forum on Tax Transparency van de OESO bevestigt dat. Volgens haar is de geest van het ondertekende verdrag zeer duidelijk. Het gaat erom dat belastingautoriteiten zoals de Nederlandse Belastingdienst toegang moeten hebben tot gegevens om de juiste aanslagen op te kunnen leggen. Wel wordt het pas toegepast in 2022. Marokko en Nederland worden vanaf dan uitwisselingspartners.

Ook de Nederlandse Belastingdienst zegt dat zij Marokko als uitwisselingspartner hebben aangegeven om Marokkaanse bankgegevens en andere bezittingen van Marokkaanse Nederlanders op te kunnen vragen. Er is echter nog veel onduidelijkheid over het moment waarop dat gaat gebeuren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team