Zoeken

Uitwisseling bankgegevens: groeiende bezorgdheid onder Marokkaanse diaspora

14 mei 2021 - 10:40 - Marokkanen in het buitenland

©

Sinds de aankondiging van de inwerkingtreding van de automatische uitwisseling van belastinggegevens tussen Marokko en de OESO-landen, hebben in het buitenland wonende Marokkanen uiting gegeven aan een groeiende bezorgdheid.

De aankondiging van de inwerkingtreding van de verplichting om bankrekeningen in Marokko aan te geven bij de belastingaangifte in hun land van verblijf, geeft aanleiding tot ernstige bezorgdheid, meldt de krant Les Inspirations Eco. Sommige Marokkanen die in het buitenland wonen, hebben een brief ontvangen van hun bank over de mededeling van eventuele niet-aangegeven bankrekeningen. Dit bevestigt hun angst.

"Door deze wetten te ratificeren zullen de overdrachten van onze Marokkanen in het buitenland afnemen en dit zal gevolgen hebben voor de Marokkaanse economie," verklaart een analist. "Ik heb al mijn overschrijvingen stopgezet en mijn rekeningen in Marokko leeggemaakt door mijn converteerbare rekeningen te repatriëren. We zijn een politieke onderhandelingstroef voor problemen waar we niets van weten," zegt een wereld-Marokkaan. Volgens de analist volgen de politieke en economische besluitvormers de aanbevelingen van de OESO en de Wereldbank zonder de risico’s van verlamming van de Marokkaanse economie en samenleving op lange termijn in te schatten.

Geconfronteerd met de aanhoudende vrees van Marokkanen die in het buitenland wonen, werken de banksector, het ministerie van Financiën en andere betrokkenen bij het dossier in verband met de automatische uitwisseling van belastinggegevens met de OESO-lidstaten hard aan een oplossing. Zij hebben reeds verschillende vergaderingen gehouden, waarbij zij een snelle oplossing voor dit probleem beloofden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team