Zoeken

Spanje herstart bouwproject onderzeese tunnel met Marokko

15 oktober 2022 - 19:00 - Wereld

©

De tunnel onder de zee tussen Marokko en Spanje in de Straat van Gibraltar is opnieuw in de belangstelling gekomen. Beide landen bestuderen het project al meer dan vier decennia.

Voor de aanleg van de tunnel heeft Spanje in zijn begroting voor 2023 een bedrag van 750.000 euro uitgetrokken. De Spaanse maatschappij voor studies over vaste lijnverbindingen door de Straat van Gibraltar (Segecsa), heeft onlangs aangekondigd dat zij in 2021 EU-financiering heeft ontvangen. Segecsa is belast met de uitvoering van de studies voor dit ambitieuze project.

Lees ook: Tunnel Marokko-Spanje: werkzaamheden in 2030 van start

Al meer dan een eeuw wordt het idee om de twee zijden van de zeestraat te verenigen bestudeerd. Het huidige concept dateert echter van een gezamenlijke verklaring van Spanje en Marokko in 1979. Aan Marokkaanse zijde heeft de nationale maatschappij voor studies over de grens van Gibraltar (Sned) onderzoek verricht naar dit project.

Het hoofd van Secegsa reisde een jaar geleden naar Schwanau in Duitsland voor een ontmoeting met vertegenwoordigers van het Duitse bedrijf Herrenknecht. Deze onderneming is wereldleider op het gebied van tunnelboormachines. Deze ontmoeting maakt het mogelijk een begin te maken met de werkzaamheden. "Gezien de ontwikkeling van de technische mogelijkheden van dit type boor- en graafsysteem en de recente ervaring met de bouw van diepe tunnels in de zeebodem zijn de vooruitzichten zeer goed," meldde de groep toen.

Lees ook: VS willen tunnelproject Marokko-Spanje herstarten

Het project voorziet in de aanleg van een onderwatertunnel in het gebied dat de Atlantische Oceaan met de Alboranzee (Middellandse Zee) verbindt. De tunnel is vergelijkbaar met de tunnel onder het Kanaal die Frankrijk met het Verenigd Koninkrijk verbindt. Een deskundige benadrukte echter dat "verdere vooruitgang bij de normalisatie en toenadering tussen Spanje en Marokko" noodzakelijk is om een project van deze omvang te realiseren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team