Zoeken

Voorzitter Europese Commissie op werkbezoek in Marokko

9 februari 2022 - 21:40 - Marokko

©

Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, is dinsdag in Marokko aangekomen voor een werkbezoek. Ze heeft gesprekken gepland staan met verschillende hoge Marokkaanse ambtenaren.

Volgens Von der Leyen’s woordvoerder, Eric Mamer, is het haar eerste bezoek aan Marokko als voorzitter van de Europese Commissie. "Het bezoek maakt deel uit van het bilaterale partnerschap tussen Marokko en de Europese Unie, dat de voorzitter uiteraard graag wil versterken," zegt hij.

Lees ook: Samenwerking Marokkaanse en Europese veiligheidsdiensten "uitstekend"

De reis maakt deel uit van de politieke verklaring betreffende het "Europees-Marokkaanse partnerschap voor gedeelde welvaart", dat op 27 juni 2019 door Marokko en de EU in Brussel werd gepresenteerd.

Het is een nieuw wettelijk kader dat de bilaterale betrekkingen regelt rond vier structurerende assen, namelijk de convergentie van waarden, economische convergentie en sociale cohesie, gedeelde kennis en politiek overleg en versterkte veiligheidssamenwerking.

Lees ook: Europese Hof verklaart visserijovereenkomst Marokko-EU nietig

Naast een verdrag voor vrijhandel, engageerden de EU en Marokko zich om meer kansen te creëren voor met name vrouwen en jongeren, om een impuls te geven aan de uitwisseling van studenten, onderzoekers en vrijwilligers, evenals voor een samenwerking rond musea, erfgoed, film, sport, klimaat en veiligheid. De deelname van Marokko aan EU-programma’s en -agentschappen krijgt prioriteit en illegale migratie en mensensmokkel moeten harder worden aangepakt, maar de mogelijkheden voor legale migratie moeten ruimer worden, zo is overeengekomen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team