Zoeken

Samenwerking Marokkaanse en Europese veiligheidsdiensten "uitstekend"

2 augustus 2021 - 15:40 - Marokko

©

Marokko heeft de Griekse veiligheidsdiensten geholpen bij de arrestatie van een gevaarlijke terrorist van Marokkaanse afkomst. Jean-Marie Heydt, hoogleraar en lid van het in Parijs gevestigde Observatorium voor Geopolitieke Studies, prijst de voorbeeldige samenwerking tussen de veiligheidsdiensten van het koninkrijk en Europa.

"De uitstekende samenwerking tussen de Marokkaanse (DGED en DGST) en de Griekse veiligheidsdiensten, toont opnieuw aan dat Europese landen de hoge bekwaamheid van het koninkrijk op het gebied van inlichtingen en de strijd tegen extremisme en terrorisme algemeen erkennen", schrijft professor Jean-Marie Heydt in een getuigenis. Dankzij een uitstekende "uitwisseling van informatie in het kader van de multilaterale samenwerking op veiligheidsgebied" tussen de Marokkaanse veiligheidsdiensten en hun tegenhangers in Griekenland, Italië, Engeland en de Verenigde Staten, kon de Marokkaan, Mohamed Boudarga, op Grieks grondgebied worden aangehouden.

Lees ook: Marokko helpt Griekenland bij arrestatie jihadist

Abu Mohamed al Fateh was één van de leiders van de operationele brigades van de in Syrië gevestigde terreurgroep Daesh. Er zijn verschillende internationale arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen hem. De Marokkaanse gerechtelijke autoriteiten zochten hem voor zijn betrokkenheid bij grootschalige en zelfs subversieve terroristische projecten in Marokko. De verdachte zou met valse documenten en een valse identiteit uit de oorlogsgebieden in Syrië naar Griekenland zijn gevlucht, voordat hij dankzij een gezamenlijke operatie werd geïdentificeerd, opgespoord en uiteindelijk gearresteerd. De Marokkaanse gerechtelijke autoriteiten hebben via het Interpol-kantoor in Rabat officieel om de uitlevering van de verdachte verzocht.

Lees ook: Spaanse inlichtingendienst positief over samenwerking met Marokko

"Terwijl sommigen er alleen op uit zijn om internationale spanningen in de schijnwerpers te zetten, toont het succes van deze veiligheidsoperatie aan hoe essentieel internationale samenwerking is in de strijd tegen het terrorisme", aldus de professor. Hij is van mening dat "Marokko aantoont dat het de essentiële mediterrane en Afrikaanse partner is, die kan zorgen voor het behoud van de veiligheid en stabiliteit op regionaal en internationaal niveau".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team