Zoeken

Europese Hof verklaart visserijovereenkomst Marokko-EU nietig

30 september 2021 - 19:40 - Wereld

©

Het Europese Hof van Justitie heeft op woensdag 29 september een uitspraak gedaan over het beroep tot nietigverklaring van de besluiten van de Europese Raad, die ingediend was door Polisario. Het betreft twee handelsovereenkomsten tussen Marokko en de EU, over de import van visserij- en landbouwproducten.

Het Europese Hof van Justitie kondigde via een persbericht aan dat het de twee handelsovereenkomsten nietig heeft verklaard. De overeenkomsten worden echter gedurende twee maanden gehandhaafd, "om het externe optreden van de Unie en de rechtszekerheid van haar internationale verbintenissen te waarborgen".

Lees ook: Polisario rekent op Europees Hof voor uitspraak tegen Marokko

De reacties van Marokko en van de Europese Unie lieten niet lang op zich wachten. In een gezamenlijke verklaring hebben de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken, Nasser Bourita, en de hoge vertegenwoordiger en vice-voorzitter van de Europese Commissie, Josep Borrell, verzekerd dat zij "volkomen bereid zijn om de samenwerking tussen de Europese Unie en Marokko voort te zetten in een klimaat van sereniteit en engagement, teneinde het Europees-Marokkaanse partnerschap voor gedeelde welvaart, dat in juni 2019 van start is gegaan, te consolideren".

Lees ook: Spanje vreest opschorting visserijovereenkomst met Marokko

"Wij zullen de nodige stappen ondernemen om te zorgen voor een juridisch kader dat de voortzetting en de stabiliteit van de handelsbetrekkingen tussen de Europese Unie en Marokko mogelijk maakt. Wij zullen blijven werken aan de ontwikkeling van de vele dimensies van dit strategisch partnerschap, in dezelfde geest van mobilisatie, samenhang en solidariteit. Dit partnerschap berust bovendien op een solide bilaterale relatie, gebaseerd op vertrouwen en wederzijds respect, tussen Marokko en de Europese Unie, en draagt tegelijkertijd bij tot de versterking van deze relatie en die met de Lidstaten", zo besloten zij.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team