Zoeken

Europa wil meer legale immigratie uit Marokko

28 april 2022 - 21:00 - Economie

©

Europa wil legale immigratie uit Marokko, Tunesië en Egypte opvoeren om tekorten aan arbeidskrachten aan te pakken. De Europese Commissie wil de toegang tot de arbeidsmarkt voor economische migranten verbeteren om de knelpunten op de Europese arbeidsmarkt te verminderen en illegale migratie te bestrijden.

In het langverwachte voorstel van de Commissie over legale migratie wordt gewezen op het belang dat veel sectoren aan deze werknemers hechten. Talrijke bedrijfstakken in de Europese Unie kampen met een tekort aan arbeidskrachten: gezondheidszorg, vervoer, toerisme, bouwnijverheid, informatie- en communicatietechnologie.

Lees ook: Saoedi-Arabië wil twintig keer meer Marokkaanse werknemers

Hoewel het aantal illegale immigranten dat in Europa aankomt (tussen 125.000 en 200.000 per jaar) veel lager ligt dan het aantal legale immigranten (tussen 2,2 en 3 miljoen per jaar), trekken de eersten meer media-aandacht en zorgen zij voor politieke en sociale onrust.

De Commissie wil met Marokko, Tunesië en Egypte "talentenpartnerschappen" sluiten, waarin gemeenschappelijke doelstellingen en verbintenissen worden vastgelegd. De deelname van de lidstaten is vrijwillig. De Commissie benadrukt dat niet alleen gekwalificeerde migranten moeten worden aangesproken. Geïnteresseerde landen kunnen hun belangstelling kenbaar maken.

Lees ook: Spanje zal Marokkanen makkelijker kunnen aanwerven

Naast partnerschappen wil de Europese Commissie ook een EU-talentenpool creëren, zodat migrerende werknemers niet alleen sneller een baan vinden, maar ook voor meer werkgevers kunnen werken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team