Zoeken

VN stemming Oekraïne: Marokko verklaart afwezigheid

3 maart 2022 - 17:40 - Marokko

©

In tegenstelling tot veel landen die tegen de Russische invasie in Oekraïne stemden, verkoos Marokko om zich te onthouden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft wat duiding via een verklaring.

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft de Russische militaire operatie tegen Oekraïne veroordeeld en Rusland opgeroepen zijn troepen daar direct weg te halen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt via een verklaring dat het koninkrijk besloten heeft om niet deel te nemen aan de stemming over deze resolutie, schrijft MAP.

Lees ook: Oorlog Oekraïne: welke gevolgen voor Marokkaanse economie?

De niet-deelneming strookt met de lijn die op 26 februari in een eerste verklaring is uitgezet, aldus het ministerie, dat preciseert dat dit geen wijziging inhoudt van het standpunt dat sinds het begin van de crisis door Marokko is ingenomen.

Zonder zich expliciet uit te spreken over de redenen voor de onthouding, zegt Marokko de militaire escalatie te betreuren, die helaas honderden doden en duizenden gewonden heeft veroorzaakt en aan beide zijden menselijk leed heeft veroorzaakt, vooral omdat de situatie ook mensen en staten in de regio en daarbuiten treft.

Lees ook: Rusland sluit luchtruim voor 36 landen, niet voor Marokko

Als verdediger van de eerbiediging van de territoriale integriteit, de soevereiniteit en de nationale eenheid van alle Staten, heeft Marokko opgeroepen tot voortzetting en intensivering van de dialoog en de onderhandelingen tussen de partijen, om een einde te maken aan dit conflict. Het koninkrijk moedigt alle initiatieven en acties daartoe aan.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team