Zoeken

Oorlog Oekraïne: welke gevolgen voor Marokkaanse economie?

2 maart 2022 - 12:20 - Economie

©

Marokko zal onvermijdelijk gevolgen ondervinden van het conflict tussen twee van zijn belangrijkste handelspartners, Rusland en Oekraïne. De maatregelen van de regering zouden onvoldoende kunnen zijn, zeker als de oorlog lang blijft voortduren.

Ver van Marokko verwijderd, zal de confrontatie tussen de twee diplomatieke en commerciële partners van Rabat toch gevolgen hebben voor de nationale economie. Al is het voorlopig nog moeilijk om de omvang van de gevolgen van deze oorlog voor het koninkrijk in te schatten, aldus Les Inspirations Eco. De krant herinnert eraan dat het conflict reeds heeft geleid tot een stijging van de wereldprijzen van bijvoorbeeld graan en olie.

Lees ook: Oorlog Oekraïne-Rusland: Marokko bezorgd

Volgens de krant "is het nog te vroeg om te spreken over de gevolgen van de crisis voor de activiteit van de nationale marktdeelnemers, aangezien zij hun voorraden reeds hebben opgebouwd". Ze voegt er evenwel aan toe dat "indien de crisis aanhoudt, het niet verwonderlijk zou zijn indien dat gevolgen heeft op de invoerprijzen".

Regeringswoordvoerder Mustapha Baitas waarschuwde eerder ook al dat het conflict gevolgen zal hebben voor de grondstofprijzen in Marokko. Een van de grootste zorgen van de autoriteiten is dat Marokko afhankelijk is van graan uit Rusland en Oekraïne.

Volgens cijfers van het Marokkaans Wisselkantoor wordt "de Marokkaanse invoer uit Oekraïne in 2021 geraamd op 2,697 miljard dirham". Dat is voor 42% tarwe. Het koninkrijk is ook sterk afhankelijk van de jaarlijkse Russische export van mineralen, chemicaliën en energie ter waarde van meer dan een miljard dollar, die de Marokkaanse industrie van brandstof voorziet.

Lees ook: Oorlog Rusland-Oekraïne: geen impact op Marokko

Het is deze afhankelijkheid van producten vanuit de twee landen die betrokken zijn in het conflict, die ervoor zal zorgen dat Marokkanen de gevolgen van de geopolitieke spanningen rechtstreeks op hun bord zullen voelen. De prominente aanwezigheid van brood in het Marokkaanse dieet zal de kosten waarschijnlijk opdrijven.

Bladna.nl