Zoeken

Excuses Finse ambassadeur na controversiële tweet over Marokko

28 maart 2022 - 20:10 - Marokko

©

De Finse ambassadeur in Marokko, Pekka Hyvönen, hekelde in een bericht op Twitter de afwezigheid van Marokko tijdens een stemming over de VN-resolutie met betrekking tot de oorlog in Oekraïne. Het bericht werd gepercipieerd als een inmenging in de soevereine keuzes van de Marokkaanse diplomatie en leidde tot een sterke controverse. De Finse diplomaat verwijderde zijn bericht inmiddels en verontschuldigde zich bij de Marokkaanse burgers.

"Mauritanië stemde voor de humanitaire resolutie, Marokko afwezig, net als tijdens de stemming waarin de invasie van Rusland werd veroordeeld. De geschiedenis zal uitwijzen dat het recht zal zegevieren", twitterde de Finse diplomaat op 25 maart. Zijn bericht lokte heftige reacties uit.

Lees ook: VN stemming Oekraïne: Marokko verklaart afwezigheid

Pekka Hyvönen verwijderde het bericht een paar uur later. "Ik betreur en verontschuldig mij voor de tweet, het was een misverstand en ik herhaal mijn respect voor de soevereiniteit van Marokko," schreef hij in een ander bericht. "De basis van onze bilaterale betrekkingen is stevig en onze betrekkingen blijven goed. Mijn beste wensen vanuit Oualidia," voegde de Finse diplomaat eraan toe.

Lees ook: Vladimir Poetin bedankt Marokko

Marokko heeft een neutrale houding aangenomen sinds het begin van de aanvallen van Rusland in Oekraïne. Rabat heeft tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties op 2 maart dus ook niet deelgenomen aan de stemming over de VN-resolutie, waarin de Russische invasie in Oekraïne werd veroordeeld en er van "de Russische Federatie werd geëist om het gebruik van geweld tegen Oekraïne onmiddellijk te staken".

Bladna.nl