Zoeken

Oekraïne roept ambassadeur in Marokko terug

31 maart 2022 - 18:20 - Wereld

©

De Oekraïense ambassadeurs in Marokko en Georgië zijn teruggeroepen door de Oekraïense president Volodymyr Zelensky omdat de diplomaten niet in staat zijn om "op te komen voor de belangen van Oekraïne".

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky kondigde via een video op Twitter aan dat hij twee decreten heeft uitgevaardigd, om de Oekraïense ambassadeur in Rabat, Oksana Vasylieva, en de Oekraïense ambassadeur in Georgië, terug te roepen. Volgens Zelensky hebben de twee diplomaten tijdens de oorlog de belangen van Oekraïne niet genoeg verdedigd.

Lees ook: Sancties tegen Rusland hebben gevolgen voor wapenverkoop aan Marokko

"Vandaag heb ik een decreet ondertekend over de terugroeping van de Oekraïense ambassadeurs in Marokko en Georgië. Als er geen wapens geleverd worden of sancties voor Russische bedrijven komen, zoek dan een andere baan", stelde de president, die hen verwijt "tijd te verspillen". Hij riep eveneens Oekraïense diplomaten in Latijns-Amerika, het Midden-Oosten, Zuidoost-Azië en Afrika op om hun inspanningen op te voeren.

Een diplomatieke veeg uit de pan die de president makkelijk kan uitleggen. Oekraïne bevindt zich in een kritieke periode en niemand kan zich nu permitteren om zijn verplichtingen te verzaken. "Het diplomatieke front is één van de belangrijkste fronten. En iedereen moet zo effectief mogelijk werken om bij te dragen aan de overwinning en om het Oekraïense leger te ondersteunen. Zoals al onze verdedigers op het slagveld. Hetzelfde geldt voor iedereen op het diplomatieke front," vatte de president samen. Hij vermeldde dat zijn besluit niet gericht was tegen de landen waar deze ambassadeurs zich bevonden.

Lees ook: Washington wil dat Marokko aansluit bij sancties tegen Rusland

Op 26 februari maakte Marokko, via het ministerie van Buitenlandse Zaken, zijn standpunt over het Oekraïens conflict bekend. "Het koninkrijk Marokko herhaalt zijn steun voor de territoriale integriteit en de nationale eenheid van alle lidstaten van de Verenigde Naties. Het koninkrijk Marokko herinnert ook aan zijn gehechtheid aan het beginsel van het vermijden van geweld voor de regeling van geschillen tussen Staten en moedigt alle initiatieven en acties aan die een vreedzame regeling van conflicten bevorderen."

Bladna.nl