Zoeken

Rusland vindt vertrek Marokkaanse studenten uit Oekraïne "onbegrijpelijk"

18 februari 2022 - 11:40 - Wereld

©

De Russische ambassadeur in Rabat, Valerian Shuvaev, zegt dat zijn land "niet van plan is om Oekraïne aan te vallen" en omschreef het vertrek van Marokkaanse studenten uit Oekraïne als "onbegrijpelijk".

Rusland "is niet van plan iemand aan te vallen. Wij geloven nog steeds dat de enige manier om een oplossing te vinden voor de problemen en geschillen, een vreedzame politieke weg is, te beginnen met president Poetin, minister van Buitenlandse Zaken Labrov en minister van Defensie Shoigu," benadrukt Valerian Shuvaev in een interview met Hespress.

Lees ook: Marokko adviseert onderdanen om Oekraïne te verlaten

Volgens de ambassadeur is Rusland "meer geïnteresseerd in het verzekeren van zijn nationale veiligheid" dan in de kwestie van Oekraïne, die in zijn dialoog met het Westen, "op de tweede plaats komt".

Met betrekking tot de aanbevelingen aan Marokkaanse studenten in Oekraïne om het grondgebied te verlaten, zegt Valerian Shuvaev dat "het Marokkaanse besluit soeverein is en dat daar niet aan getornd kan worden". Hij voegde eraan toe dat "de oproep tot collectieve terugtrekking onbegrijpelijk is, zowel op politiek als op menselijk vlak".

Lees ook: Marokkaanse studenten in Oekraïne vrezen het ergste

Het conflict met Oekraïne maakt volgens de Russische diplomaat deel uit van "een complexe cyclus, die verband houdt met de uitbreiding van de activiteiten van de NAVO, die iets te dicht bij de grenzen van Rusland komt. We vragen alleen schriftelijke en wettelijke garanties om ons land te beschermen en we zijn ook bereid tot een compromis". Poetin heeft herhaaldelijk verklaard dat het lidmaatschap van Oekraïne van de NAVO "een onoverbrugbare rode lijn" blijft.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team