Zoeken

Oekraïne: Marokkanen gedood door Russische troepen?

30 mei 2022 - 12:20 - Wereld

©

Bij een aanval in Berdiansk in Zuid-Oost Oekraïne, zouden twee Marokkanen door Russische soldaten gedood zijn. Deze informatie werd verspreid door een misleidings- en propaganda-ecosysteem uit Rusland.

Begin maart hadden Russische soldaten een aanslag in de havenstad Berdiansk verijdeld en twee Marokkanen, de vermeende daders, gedood, meldt South Front, een desinformatie- en propaganda-ecosysteem uit Rusland. De twee Marokkanen zouden naar verluidt zijn gevonden met hun Oekraïense verblijfsvergunningen, die ze bij zich hadden.

Lees ook: Marokkaanse pro-Oekraïne strijder riskeert doodstraf in Rusland

Dit bericht is vermoedelijk onwaar. De BBC nam via sociale media contact op met een van hen, die anoniem wenst te blijven. Hij vertelde dat hij het verslag van South Front niet kende en dat hij Oekraïne vóór de Russische invasie had verlaten en naar Marokko was teruggekeerd.

Lees ook: Imad Ben uit Borgerhout redde al 2000 mensen uit Oekraïne

Veel fake nieuws wordt door dit Russische desinformatie-ecosysteem verspreid via YouTube, Telegram en via een website die zich richt op gebieden die onlangs onder Russische controle zijn gekomen. "South Front is waarschijnlijk onderdeel van een grotere Russische strategie om de controle te krijgen over bezette gebieden in Oekraïne," zegt Yulia Smirnova, een analiste aan het Instituut voor Strategische Dialoog. Zowel het Russische ecosysteem als de sociale netwerken schetsen de Russische bezetting in de zuidelijke regio’s van Oekraïne als een "bevrijding" en de Russische strijdkrachten als "beschermers", legt ze uit.

Bladna.nl