Zoeken

Vissers uit Al Hoceima waren hasjbaronnen in Spanje

17 november 2022 - 21:30 - Wereld

©

Twee mannen uit Al Hoceima die sinds hun jeugd bevriend waren en later vissers werden, zijn belangrijke hasjhandelaars geworden die grote netwerken bevoorraden, waaronder dat van de bekende drugsbaron "Messi van de hasj". Ze werden gearresteerd in Spanje en hun organisatie werd ontbonden.

De twee verdachten, die samen in Al Hoceima opgroeiden, leerden samen vissen, daarna zeilen en werden uiteindelijk drugsleveranciers van machtige drugshandelaars zoals de "Messi van de hasj". Eerstgenoemde, FAA, was tot december vorig jaar één van de meest gezochte drugssmokkelaars ter wereld. Naast hasj vervoerde hij ook cocaïne uit Colombia om die vanuit Spanje in Europa te verdelen. In de laatste vijf maanden van 2021 smokkelde hij volgens ABC 117 ton hasj en 3,4 ton cocaïne Spanje binnen.

Lees ook: Rechterhand Fikri Amellah gearresteerd in Malaga

De Marokkaan, die ook de Spaanse nationaliteit heeft, werd in december door de Guardia Civil in Barcelona gearresteerd samen met 16 andere leden van zijn netwerk. Zijn rechterhand en jeugdvriend AA werd in Málaga gearresteerd samen met negen medeplichtigen, waaronder een advocaat die gespecialiseerd is in zaken van drugshandel in Barcelona. In Vigo en San Roque (Cadiz) werden bijna 1 miljoen euro aan contanten, 10 luxe auto’s, een boot, horloges en juwelen ter waarde van meer dan 3 miljoen euro en kerstspeelgoed ter waarde van 18.000 euro in beslag genomen.

Tijdens de arrestatie van FAA aan boord van een jacht, werden horloges ter waarde van 800.000 euro en vijf telefoons gevonden. Hij coördineerde verschillende operaties op volle zee. Na onderzoek van alle in beslag genomen apparatuur en documenten, ontdekten de onderzoekers dat hij geld uit de drugshandel via Dubai witwaste door bedrijven op te zetten in het Verenigd Koninkrijk, België, Duitsland, Italië, Ierland en Turkije.

Lees ook: Arrestatie drugsbaronnen die opereren tussen Marokko, Spanje en Frankrijk

De twee voormalige vissers coördineerden hun activiteiten ongeveer tien jaar lang. Zij vervoerden de drugs in boten die vanuit Nederland vertrokken en maandenlang onderweg waren om de drugs in Marokko te laden alvorens ze naar de Spaanse kust te brengen. Bij de ontmanteling van het netwerk zijn in totaal 27 mensen gearresteerd en tegen zes van hen is een aanklacht ingediend. 58 bankrekeningen werden bevroren, 36 luxe auto’s en 10 andere activa werden in beslag genomen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team