Zoeken

Spanje laat leden grootste hasjkartel in Straat van Gibraltar vrij

1 december 2022 - 07:00 - Wereld

©

De rechtbank van Cadiz heeft vijftien leden van het netwerk "Los Castaña", dat als het grootste hasjkartel in de Straat van Gibraltar wordt beschouwd, vrijgesproken van beschuldigingen van drugshandel. Alleen de leider van de groep, Francisco "Isco" Tejón, werd veroordeeld tot drie jaar en één maand gevangenisstraf wegens overtredingen van de volksgezondheid.

Vijftien leden van het netwerk werden bij gebrek aan bewijs vrijgesproken. In 2016 werd wel meer dan vijf kilo drugs gevonden in de flat van Isco Tejón in La Línea de la Concepción (Cádiz). De rechter verklaarde dat deze drugs bestemd waren voor distributie en veroordeelde de drugshandelaar tot drie jaar en één maand gevangenisstraf, waarvan hij al twee jaar en zeven maanden heeft uitgezeten. Verder moest hij een boete betalen van meer dan 129.000 euro, meldt El Cierre Digital.

Lees ook: Marokkaanse hasjhandel opgerold in haven Malaga

De rechtbank van Cádiz sprak naast de 15 leden ook Mohamed Said Ouardani vrij, de vermeende accountant van het netwerk. Ook drie politieagenten die de bende zouden hebben geholpen bij het smokkelen van drugs naar Spanje werden vrijgesproken. De gebroeders Badger leidden de drugsbende. Ze werkten met zes bendes die jarenlang afzonderlijk opereerden. Hun fortuin uit de hasjhandel in Campo de Gibraltar werd in oktober 2016 geschat op bijna 30 miljoen euro.

Lees ook: Vissers uit Al Hoceima waren hasjbaronnen in Spanje

Door 70% van de drugshandel in de Straat van Gibraltar te controleren, werd "Los Castañas" een machtig netwerk. De overige bendes, deelden de overige 30%, waaronder die van de Marokkaan Abdellah el Haj alias "Messi van de Hasj". Zij fungeerden als tussenschakel tussen de Marokkaanse leveranciers en Europa en voorzagen hen van "de nodige infrastructuur voor het vervoer, de opslag en de levering van de drugs aan de afnemers in Spanje, Frankrijk, Italië, enz."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team