Zoeken

Spanje rolt netwerk op dat de drugshandel in Marokko en Europa financierde

19 oktober 2022 - 16:00 - Wereld

©

In een industriegebied in Fuenlabrada (Madrid) heeft de Spaanse politie een crimineel netwerk ontmanteld dat de drugshandel in Marokko en Europa financierde. Er werden in totaal 32 leden van het netwerk gearresteerd, waaronder de leider en zijn advocaat.

Er liep al twee jaar een onderzoek naar het criminele netwerk. De organisatie was gespecialiseerd in de financiering van drugshandel in Spanje en Europa, was al 22 jaar actief en gebruikte als dekmantel een Syrisch restaurant in het industriegebied Cobo Calleja in Fuenlabrada. Het netwerk verdiende volgens de politie "meer dan 32 miljoen euro per jaar" door leverings- en fondsenwervingsdiensten te verlenen aan Colombiaans en Libanese drugshandelorganisaties.

Lees ook: Marokko: drugsbaronnen profiteren van legalisering cannabisteelt

Mogelijk was dit bedrag veel hoger, namelijk 300 miljoen euro per jaar, aldus de Spaanse autoriteiten, die beklemtonen dat het netwerk vanaf 2020 was overgeschakeld op het gebruik van cryptocurrencies. Het is een verfijnder systeem dan hawala, een traditioneel op vertrouwen gebaseerd systeem voor informele geldtransfers. Een groot deel van het geld dat met deze illegale handel te maken heeft is afkomstig van bedrijven die door Chinese zakenlieden in de regio worden geleid, meldt Mundiario.

Om de cryptocurrency-transacties te coveren maakte het netwerk gebruik van de diensten van derde organisaties die het geld naar de door de opdrachtgevers opgegeven adressen stuurden in ruil voor een commissie. Met dit systeem zou het criminele netwerk zijn activiteiten hebben kunnen uitbreiden naar Marokko, de Verenigde Arabische Emiraten, Turkije en China, maar ook naar heel Europa (Italië, Frankrijk, Nederland, Duitsland, Finland, België, het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Denemarken, Polen, Zwitserland, Noorwegen) en Latijns-Amerika (Colombia, Brazilië, Peru, Bolivia).

Lees ook: Go-Fast onderschept met 700 kilo Marokkaanse hasj in Malaga (video)

Met zijn advocaat, die tevens zijn rechterhand is binnen het netwerk, heeft de leider van het netwerk een transportbedrijf opgericht en zo een wagenpark kunnen aanleggen voor het veilig overmaken van geld. De in samenwerking met Europol uitgevoerde antidrugsactie leidde tot de arrestatie van 32 leden van het netwerk en de inbeslagneming van 2,42 miljoen euro, 575 kilogram hasj, 276 kilogram marihuana, 11 voertuigen, zeven luxe horloges en een semi-automatisch pistool. Bovendien werden 19 cryptocurrency-rekeningen met een geraamde omvang van 1,5 miljoen euro geblokkeerd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team