Zoeken

Verkiezingen in Spanje: zal rechts Marokkaanse status Sahara in vraag stellen?

31 mei 2023 - 13:00 - Wereld

©

Na teleurstellende regionale resultaten in Spanje heeft premier Pedro Sanchez aangekondigd dat er op 23 juli vervroegde verkiezingen zullen worden gehouden. De verkiezingen zouden in het voordeel zijn van de rechts-conservatieve Partido Popular (PP), en die zou ervoor kunnen kiezen om het regeringsbesluit om de Marokkaanse status van de Sahara te erkennen, terug te draaien.

De socialistische partij (PSOE) van Sanchez kreeg zondag bij de regionale en lokale verkiezingen in Spanje te maken met een fors verlies, terwijl PP erop vooruit ging. "Ik roep verkiezingen uit vanwege de resultaten van gisteren. Sommige burgemeesters zullen nu ondanks een onberispelijk bestuur worden vervangen en veel gemeenten zullen worden bestuurd door de PP en Vox. De stemming geeft een verregaande boodschap af en ik neem persoonlijk de verantwoordelijkheid voor de resultaten", verklaarde Pedro Sanchez op maandag.

Lees ook: Het mysterie rond de brief van Pedro Sánchez aan Koning Mohammed VI

De verkiezingen zouden rechts aan de macht kunnen brengen, terwijl PP-voorzitter Alberto Núñez Feijóo een paar maanden geleden verklaarde dat hij van plan was het besluit van Spanje betreffende het Marokkaanse karakter van de Sahara terug te draaien. "Het probleem van de Sahara kan niet worden opgelost met een geheime brief. We moeten de kwestie tot op de bodem uitzoeken. Het enige wat geheimhouding kan creëren is meer problemen, meer spanningen, meer onzekerheid en minder verantwoordelijkheid tegenover het Saharaanse volk, Marokko en de Verenigde Naties", zei hij toen aan de krant El Mundo.

Lees ook: Erkenning Sahara: Pedro Sanchez uitgescholden voor "verrader"

"Wat ik de Marokkaanse premier kan verzekeren is dat ik hem niet ga misleiden, noch mijn land. Wat de VN-resoluties betreft, kunnen we het over veel dingen eens zijn", aldus PP-voorzitter Feijóo. Hij riep op tot een herziening van het buitenlands beleid van Spanje. Over het onthaal van Polisario-leider Brahim Ghali in Spanje in april 2021, zei hij dat "het buitenlands beleid niet aan het toeval kan worden overgelaten. Een regering kan niet op illegale wijze een burger naar haar grondgebied halen".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team