Zoeken

Het mysterie rond de brief van Pedro Sánchez aan Koning Mohammed VI

11 mei 2023 - 16:00 - Wereld

©

De Spaanse regering blijft weigeren om de inhoud bekend te maken van de brief die Pedro Sánchez op 14 maart 2022 naar Koning Mohamed VI stuurde. De brief wordt beschouwd als het "best bewaarde geheim in de Spaanse politiek", aldus een Spaanse krant.

In de brief schaarde de Spaanse regeringsleider zich achter het Marokkaanse standpunt om het Sahara conflict op te lossen. Hoewel verschillende Spaanse Kamerleden aan minister José Manuel Albares van Buitenlandse Zaken naar de inhoud van brief hebben gevraagd, kwam er nooit een duidelijk antwoord, meldt El Español.

Lees ook: Volledige brief van Pedro Sanchez aan Koning Mohammed VI

Jon Iñarritu García, Kamerlid voor EH Bildu, een linkse politieke coalitie in Baskenland, vroeg de regering om uitleg betreffende het mysterie rond de brief. Het antwoord luidde dat Kamerleden de inhoud van de brief niet hoefden te kennen om op de hoogte te zijn van de relatie tussen Spanje en Marokko. Spaanse politici en de publieke opinie weten dat de brief bestaat, vanwege een persbericht van het Marokkaanse koningshuis in maart 2022.

Maar het communiqué bevatte slechts een aantal van de door Sanchez geschreven zinnen, schrijft de krant. De Raad voor Transparantie en Goed Bestuur heeft nochtans gevraagd aan het ministerie van Buitenlandse Zaken om een origineel exemplaar van de brief en een Spaanse transcriptie daarvan, samen met het verzendbewijs op te sturen naar de krant El Debate. Maar hieraan werd geen gevolg gegeven.

Lees ook: Pedro Sanchez "plagieerde" Trump in zijn brief aan Mohammed VI

Dit gebrek aan transparantie vanwege de Spaanse regering is des te verrassender, aldus de krant, omdat de Spaanse transparantiewet niet voorziet in een systeem van sancties in geval van overtreding, in tegenstelling tot de meeste Europese landen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team