Zoeken

Verenigde Staten prijzen Marokko opnieuw (rapport)

3 december 2023 - 20:00 - Marokko

©

In een recent rapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken wordt de Marokkaanse aanpak van terrorisme en radicalisering geprezen. Dit rapport, dat jaarlijks de wereldwijde situatie evalueert, benadrukt de effectieve maatregelen die Marokko heeft genomen in de strijd tegen terrorisme.

Volgens het donderdag gepubliceerde rapport volgt Marokko een alomvattende strategie die zowel veiligheidsmaatregelen als uitgebreide samenwerking en initiatieven tegen radicalisering omvat. Opmerkelijk is de vaststelling dat er in 2022 geen terroristische incidenten hebben plaatsgevonden in Marokko, wat de effectiviteit van de nationale strategie bevestigt. Deze strategie concentreert zich niet alleen op het bestrijden van radicalisering, maar legt ook nadruk op economische en menselijke ontwikkeling. Het rapport vermeldt ook de succesvolle inspanningen van de Marokkaanse ordediensten in het vroegtijdig ontmantelen van terroristische cellen. De Centrale Inlichtingen- en Antiterrorisme-eenheid van Marokko speelt een sleutelrol in deze operaties dankzij effectieve inlichtingenverzameling en samenwerking met internationale partners.

Lees ook: Terrorisme in Marokko: een ononderbroken strijd sinds 2003

Het rapport belicht verder de nauwe samenwerking tussen de Verenigde Staten en Marokko in de strijd tegen terrorisme. Marokkaanse veiligheidstroepen hebben deelgenomen aan diverse door de Verenigde Staten gesponsorde programma’s om hun technische en onderzoeksvaardigheden te verbeteren, vooral op het gebied van financiële onderzoeken, inlichtingenanalyse en cyberveiligheid. De aandacht voor grensveiligheid en de capaciteiten van de Marokkaanse luchthavenautoriteiten bij het detecteren van frauduleuze documenten wordt eveneens genoemd. Marokko is ook actief betrokken bij de Financial Action Task Force voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika, waar het een belangrijke rol speelt in de strijd tegen de financiering van terrorisme.

Lees ook: Marokko sterker in strijd tegen terrorisme dan VS en EU

Verder wordt aangegeven dat Marokko een leidende rol speelt in de regionale en internationale coördinatie tegen terrorisme. Het land heeft belangrijke vergaderingen van de wereldwijde coalitie tegen Daesh gehost en neemt actief deel aan het Wereldforum voor de Strijd tegen Terrorisme. De focus ligt ook op Marokkaanse initiatieven tegen gewelddadig extremisme, zoals educatieve programma’s voor imams en Mourchidates, en de Rabita Mohammadia van geleerden, die bijdraagt aan de bewustwording van jongeren over religieuze en sociale thema’s.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team