Zoeken

Terrorisme in Marokko: een ononderbroken strijd sinds 2003

15 mei 2023 - 18:00 - Marokko

©

Het islamitisch extremisme in Marokko wordt gekenmerkt door vijf sleutelmomenten, waaronder de aanslagen in Casablanca in 2003 en 2007, de Arabische Lente in 2011 en de oprichting van Daesh in 2014. Om het fenomeen te bestrijden, hebben de Marokkaanse autoriteiten instellingen in het leven geroepen en hervormingen doorgevoerd.

Het Marokkaanse salafisme was tot na de tweede Golfoorlog in 1990 vreedzaam. De gewelddadige tak kwam op met de verspreiding van berichten van voormalig Al-Qaeda leider Osama bin Laden en de komst van het internet in Marokko. Eind jaren 90 begon deze tak te groeien, met name in de steden Casablanca, Fez, Tanger en Salé, waar de extremist Youssouf Fikri meerdere mensen vermoorde, waaronder een politieagent.

Lees ook: Marokko: BCIJ arresteert 13 personen wegens terreurcomplot

Maar het waren de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten en de invasie van het Al Qaeda-bolwerk Afghanistan, die de definitieve impuls gaven aan het salafisme in Marokko. Sindsdien is de groepering zichtbaarder geworden in de straten en moskeeën van het koninkrijk en probeert deze zoveel mogelijk mensen te indoctrineren en te rekruteren. De groei van de beweging leidde tot de aanslagen die op 16 mei 2003 in Casablanca werden gepleegd door twaalf zelfmoordterroristen. Daarbij vielen 45 doden, onder wie meerdere terroristen. Het was de ergste terroristische aanslag in de geschiedenis van Marokko.

Na deze aanslagen, die door geen enkele jihadistische groepering werden opgeëist maar aan Al Qaeda werden toegeschreven, heeft de Marokkaanse staat ongeveer 3000 salafisten gearresteerd en een strenger antiterrorismebeleid ingevoerd. Het heeft ook hervormingen geïnitieerd om de controle op moskeeën en het religieuze discours te vergroten. Ondanks deze inspanningen kreeg het koninkrijk in 2007 te maken met een nieuwe aanslag in Casablanca, waarbij een politieagent om het leven kwam. In 2011 brak de Arabische lente uit in Syrië, wat leidde tot het vertrek van 2000 Marokkanen naar de zones waar er werd gevochten.

Lees ook: Operatie BCIJ voorkomt terroristische projecten

Datzelfde jaar doodde een jihadist 17 mensen, voornamelijk toeristen, in een café in Marrakech. Sinds zijn oprichting in 2014 heeft Daesh twee aanslagen in Marokko gepleegd, waarvan de dodelijkste in 2018, toen twee Scandinavische toeristen in het Atlasgebergte werden gedood. In maart werd een verkeersagent in Casablanca ontvoerd en gedood door terroristen van de terroristische organisatie. Het in 2015 opgerichte Centraal Bureau voor Gerechtelijk Onderzoek (BCIJ) heeft inmiddels zo’n 90 terroristische cellen ontmanteld.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team