Zoeken

Marokko: moderne F-16’s, maar niet voor 2027

24 januari 2024 - 23:30 - Marokko

©

Marokko zal nog vier jaar moeten wachten op de levering van de 25 moderne F-16 Block 70/72 gevechtsvliegtuigen die het in 2019 heeft besteld. Dit blijkt uit een recent rapport van het Amerikaanse ’Cato Institute’, een denktank, die voorspelt dat de levering van de vliegtuigen in 2027 zal plaatsvinden.

Het rapport wijst erop dat er acht jaar zit tussen de aankondiging van de deal in 2019 en de verwachte leverdatum. Deze transactie met Marokko voor de aanschaf van F-16’s is de op één na grootste die de Verenigde Staten hebben afgesloten, na die met Taiwan.

Lees ook: F16 van Lockheed Martin binnenkort in actie in Marokko

Wat betreft de wachttijd tussen de aankondiging en de levering, staan Marokko en Bahrein bovenaan de lijst van landen met een lange wachttijd voor de levering van deze vliegtuigen, gemiddeld acht jaar. Taiwan leidt met een wachttijd van ongeveer zeven jaar, gevolgd door Bulgarije en Slowakije met een gemiddelde van zes jaar.

De berekening van de levertijden begint na "het bekijken van de lijst van de Defense Security Cooperation Agency (DSCA) met de belangrijkste wapenverkopen voor drie platforms: HIMARS, F-16V en F-16 Block 70, en Abrams-tanks", aldus het rapport. Deze aanpak zorgt voor een eerlijke vergelijking van de levertijden. Vervolgens worden berekeningen gemaakt van de tijd tussen de aankondiging door de DSCA en de gemiddelde levering aan buitenlandse landen.

Lees ook: Marokkaanse bestelling F16 straaljagers gaat in productie

De door Marokko bestelde "HIMARS"-raketten zullen niet worden geleverd voor "3 tot 4 jaar vanaf de periode van de officiële aankondiging", stelt het Cato Institute. De levering van de "Abrams"-tanks aan Marokko wordt verwacht binnen vijf jaar.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team