Zoeken

Marokko opnieuw bedreigd door Al Qaeda

9 augustus 2023 - 22:00 - Marokko

©

Marokko, een sleutelspeler en belangrijke bondgenoot van de Verenigde Staten en Spanje in de huidige strijd tegen terrorisme en extremisme, is in het vizier van Al-Qaeda in de Islamitische Maghreb (AQMI).

Marokko wordt als doelwit genoemd in een video van Al-Qaeda in de Islamitische Maghreb, getiteld "Oh, burgers van Marokko". De video van 38 minuten bevat audioboodschappen van Abu Yasser al-Jazaery, meldt Atalayar. De propagandistische inhoud is duidelijk bedoeld om jonge moslims te werven om aanslagen te plegen.

Lees ook: Marokkaan nieuwe leider Al-Qaeda?

Het koninkrijk staat bekend om zijn meedogenloze strijd tegen terrorisme, die sinds 2002 is geïntensiveerd. Volgens het Centraal Bureau voor Gerechtelijk Onderzoek (BCIJ) heeft de Marokkaanse politie meer dan 2000 "terroristische cellen" ontmanteld en meer dan 3500 personen gearresteerd voor hun vermeende betrokkenheid bij terroristische daden. In 2019 werden "meer dan 125 personen gearresteerd en ruim 25 terroristische cellen opgerold terwijl ze aanvallen planden tegen openbare gebouwen, publieke figuren en toeristische locaties", volgens gegevens van het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Lees ook: Terrorisme in Marokko: een ononderbroken strijd sinds 2003

Marokko heeft ook bijgedragen aan de ontmanteling van terroristische cellen in andere landen, waaronder Frankrijk, Spanje en de Verenigde Staten. In de loop der jaren is Marokko een belangrijke bondgenoot geworden van de Verenigde Staten en Spanje in het behoud van de veiligheid in conflictgebieden, vooral in de Sahel-regio. Sinds juni 2021 huisvest Rabat het hoofdkantoor van het UNOCT-programmabureau voor terrorismebestrijding en training in Afrika. Marokko heeft ook voor de derde achtereenvolgende keer het internationale forum tegen terrorisme voorgezeten, samen met Canada.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team