Zoeken

Verenigde Staten: Marokkaans kind gered van doofheid

27 januari 2024 - 11:00 - Wereld

©

Een Marokkaans kind in de Verenigde Staten, die geboren werd met een ernstige vorm van doofheid als gevolg van een zeldzame genetische afwijking, heeft een baanbrekende operatie ondergaan die met succes is voltooid.

Deze ingreep, die voor het eerst in het land is uitgevoerd, biedt hoop aan patiënten wereldwijd die lijden aan gehoorverlies veroorzaakt door genetische mutaties.

Lees ook: Rabat: patiënt blind na operatie door nepdokters

De operatie, die plaatsvond op 4 oktober 2023, omvatte het gedeeltelijk optillen van het trommelvlies van de jongen, Aissam Dam, en het injecteren van een onschadelijk virus, aangepast om functionele kopieën van het otoferline-gen in de cochleaire vloeistof te brengen. Na bijna vier maanden behandeling kan Aissam nu de geluiden om hem heen horen. "Er is geen geluid dat ik niet leuk vind", vertelde hij enthousiast in een interview met The New York Times. "Ze zijn allemaal goed", voegde hij eraan toe.

Dr. John Germiller, de leidende chirurg en directeur van klinisch onderzoek in de afdeling KNO van het kinderziekenhuis in Philadelphia (CHOP), die de behandeling uitvoerde, benadrukte het belang van deze doorbraak. "De genetische therapie voor gehoorverlies is een doel waar wij, artsen en wetenschappers, al meer dan 20 jaar naartoe werken. En eindelijk hebben we het bereikt." Hij voegde eraan toe dat de toegepaste genetische therapie gericht was op het corrigeren van een zeldzame genetische afwijking, maar dat deze studies de weg kunnen banen voor toekomstig gebruik bij meer dan 150 andere genen die verantwoordelijk zijn voor gehoorverlies bij kinderen.

Lees ook: Marokkaans kind ondergaat openhartoperatie in Israël

Hoewel Aissam, die nu met zijn familie in Spanje woont, nog steeds licht gehoorverlies heeft, is de kans dat hij zal kunnen spreken kleiner. "Hij zal waarschijnlijk nooit kunnen spreken, aangezien het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor het verwerven van spraak zich sluit rond de leeftijd van vijf jaar," meldt The New York Times. Aissam Dam is 11 jaar oud.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team