Zoeken

Marokkaans kind ondergaat openhartoperatie in Israël

7 januari 2021 - 17:20 - Wereld

©

De negenjarige Youssef uit Casablanca is geboren met een ernstige hartafwijking. Mede door de crisis die er is ontstaan in de medische sector van Marokko door de corona-pandemie had hij geen uitzicht op een levensreddende operatie. Tot het grote geluk van Youssef en zijn familie kon hij in het Wolfson ziekenhuis in het Israëlische stadje Kholon wel worden geholpen.

Voordat hij in het Israëlische ziekenhuis geopereerd kon worden had de jonge Marokkaan al een hopeloze zoektocht naar een oplossing in Marokko achter de rug. Zijn zus Fatima Zahra vertelt over deze gespannen tijd: "We waren bijna wanhopig door de toestand van mijn broer, vooral door de moeilijke operatie en dure behandelingen, dus adviseerde een dokter ons om contact op te nemen met een Marokkaanse cardioloog in El Jadida, die ons hoop gaf." In dit ziekenhuis kwamen Youssef en zijn zus in contact met Najat Bashar, een vrouw die werk deed voor goede doelen en al meerdere malen Israël had bezocht. "Na de nodige procedures en verificaties te hebben doorlopen, gingen we, met mijn broer en mevrouw Najat Bashar, op 24 februari 2020 naar Tel Aviv. We bleven daar bij Youssef tot 23 augustus 2020", vertelt Fatima Zahra.

Volgens de zus van Youssef kreeg hij in het Wolfson ziekenhuis eindelijk de zorg die hij nodig had. Het was voor de jongen een verademing om mee te maken hoe hij daar werd behandeld, aangezien hij eerder nare ervaringen heeft gehad in ziekenhuizen. "Hij heeft alle testen en de operatie gekregen die hij nodig had. Ze hebben goed voor hem gezorgd, en daar ben ik hen heel erg dankbaar voor", vertelt Fatima. Het enige nadeel aan het verblijf van Youssef en zijn zus in Israël was dat ze langer in het land moesten blijven vanwege de reisrestricties die waren ingevoerd vanwege de corona-pandemie. Hierdoor waren ze gedwongen om een paar maanden langer te blijven, meldt Hespress.

De persoon die de operatie van Youssef mogelijk heeft gemaakt is Najat Bachar, een voormalige verpleegster die zich inzet voor een goed doel. "Ik ben samen met Youssef en zijn zus naar Israël gereisd, zodat hij kon profiteren van deze operatie via de stichting Save a Child’s Heart (SACHS). Hij was al eerder in contact gekomen met de Joodse Evelyn uit Casablanca die ook voor onze organisatie werkt", vertelt Bachar. Ook zegt ze dat er nog veel meer kinderen in Marokko zijn die in dezelfde situatie zitten. Door de corona-pandemie is het momenteel erg moeilijk om zo’n ingrijpende operatie te kunnen krijgen.

Evelyn heeft laten weten dat ze blij is dat kinderen in Marokko van de hulp van SACHS gebruik kunnen maken. Ze staat aan het hoofd van de organisatie die vanuit Israël pediatrische hartzorg over de hele wereld biedt. Sinds de oprichting van SACHS in 1995, heeft de organisatie meer dan 5000 kinderen behandeld met aangeboren en reumatische hartaandoeningen. Ongeveer de helft van deze kinderen is afkomstig uit de Westoever, Gaza, Irak en Marokko. 40% van de behandelde kinderen komt uit Afrika en de rest uit Azië, Oost-Europa en Amerika.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team