Zoeken

Jude (10) vecht tegen zeldzame ziekte, symptomen begonnen tijdens vakantie in Marokko

13 januari 2024 - 12:00 - Wereld

©

Jude, een 10-jarige jongen uit Engeland, keert na meer dan 300 dagen in het ziekenhuis eindelijk naar huis. Hij lijdt aan een zeldzame ziekte die zijn zenuwstelsel aantast en waarvan de eerste tekenen zich manifesteerden tijdens een vakantie in Marokko. Door de ziekte zal Jude mogelijk de rest van zijn leven in een rolstoel doorbrengen.

De symptomen van Jude’s ziekte waren in eerste instantie niet duidelijk voor hemzelf, zijn ouders of de artsen die hem onderzochten. Zijn vader, Peter Keil, merkt op: "Nu we erop terugkijken, zijn de symptomen zichtbaar, maar destijds leken ze zo klein. Er waren zoveel kleine dingen, het was als een trage dood door duizend snijwonden."

Lees ook: Marokkaans meisje (3) met zeldzame ziekte succesvol geopereerd in Spanje

De eerste zichtbare symptomen verschenen eind september 2022 tijdens een vakantie in Marokko, toen Jude, toen negen jaar oud, herhaaldelijk last had van kortademigheid. Terug in Engeland werd hij begin oktober door een huisarts onderzocht en kreeg een inhalator voorgeschreven.

Helaas verbeterde Jude’s toestand niet, wat zijn ouders ertoe bracht een specialist in het Medway Maritime Hospital te raadplegen. Na een endoscopie werd Jude "buiten gevaar" verklaard. Eind november 2022 verscheen echter een nieuw symptoom: Jude kon zijn rechterarm niet optillen. Een bezoek aan de huisarts en bloedtesten leverden geen duidelijkheid op.

Lees ook: Hicham legde ondanks zeldzame ziekte ongelofelijk traject af

Zijn ouders bezochten enkele weken later opnieuw de specialist, waar Jude een tweede endoscopie onderging. Deze endoscopie toonde trillingen van de epiglottis. De artsen besloten hem in observatie te houden en onder zuurstof te plaatsen. In de nacht van 9 op 10 februari raakte Jude in coma. Zijn vader beschrijft deze nacht als afschuwelijk: "Hij was aan het sterven. Hij had niet de kracht om de CO₂ uit zijn longen te krijgen. Het was alsof hij stikte met een zak over zijn hoofd, behalve dat er geen zak was."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team