Zoeken

Zware straf voor teruggekeerde Marokkaanse jihadist in VS

15 juni 2024 - 07:00 - Wereld

©

Een Marokkaanse Amerikaan uit Minnesota is in de Verenigde Staten veroordeeld tot een lange gevangenisstraf voor zijn deelname aan de terroristische activiteiten van Daesh in Syrië.

Abdelhamid al Al-Madioum, 27 jaar, werd in Minneapolis veroordeeld tot 10 jaar celstraf. Het OM had 12 jaar gevangenisstraf geëist, maar de rechter hield rekening met zijn medewerking aan verschillende onderzoeken en rechtsvervolgingen inzake nationale veiligheid, en zijn bekentenis bij terugkeer naar de Verenigde Staten. Al-Madioum’s advocaat Manvir Atwal pleitte voor een straf van 7 jaar gevangenis, bewerend dat zijn cliënt al jaren niet meer gelooft in de extremistische ideologie van Daesh.

Lees ook: Het schrijnend verhaal van een Marokkaanse jihadist in de VS

De Amerikaanse rechter Ann Montgomery noemde de zaak van Al-Madioum "buitengewoon" in haar 40-jarige carrière. De verdachte is een genaturaliseerde Amerikaanse burger van Marokkaanse afkomst. Hij stond op de lijst van inwoners van Minnesota die de Verenigde Staten hadden verlaten om zich bij Daesh aan te sluiten, samen met duizenden strijders uit andere landen.

Meerdere tientallen mensen verlieten Minnesota om zich aan te sluiten bij terroristische groeperingen in Somalië of Syrië. Negen van hen werden in 2016 veroordeeld voor samenzwering. Al-Madioum is een van de weinige Amerikanen die naar de Verenigde Staten zijn gerepatrieerd en daadwerkelijk voor de groep hebben gevochten. Hij is een van de elf volwassenen die in 2023 werden gerepatrieerd na het conflict in Syrië en Irak, om terecht te staan ​​voor beschuldigingen van terrorismegerelateerde misdaden en vermeende banden met Daesh.

Lees ook: Frans-Marokkaanse jihadist deelt 10 jaar later verhaal

Abdelhamid al Al-Madioum richtte zich tijdens zijn rechtszaak tot zijn ouders en zijn twee zoons die uit een weeshuis in Syrië werden gered en naar de Verenigde Staten werden gerepatrieerd. Hij barstte in tranen uit en betuigde spijt. "Ik weet dat ik jullie zoveel heb aangedaan, en ik deed het met de overtuiging dat het mijn religieuze plicht was. Het is geen excuus. Mijn eerste plicht had moeten zijn jegens jullie."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team