Zoeken

Canarische aboriginals hadden Marokkaanse roots (onderzoek)

21 augustus 2023 - 23:00 - Wereld

©

Een recente studie van onderzoekers van de universiteiten La Laguna in Tenerife en Las Palmas de Gran Canaria, toont aan dat er genetische banden zijn tussen de oorspronkelijke bewoners van de Canarische Eilanden en de Marokkaanse bevolking uit de koloniale periode.

Het onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Nature, belicht het kolonisatieproces van de Canarische Eilanden door de volkeren uit Marokko gedurende het eerste millennium en toont significante genetische verschillen tussen de oorspronkelijke bewoners van de verschillende eilanden, meldt La Provincia. In samenwerking met wetenschappers uit Stanford (VS), Kopenhagen (Denemarken), het Max Planck Instituut (Duitsland), het Carlos III Instituut, de Tibicena organisatie en diverse Canarische musea, hebben de onderzoekers van de universiteiten van La Laguna en Las Palmas de Gran Canaria het DNA geanalyseerd van 40 individuen afkomstig van zeven eilanden die de Canarische archipel vormen.

Lees ook: Marokko: Homo sapiens maakte 120.000 jaar geleden al kleren

De resultaten van deze genetische analyse tonen aan dat de oude bewoners van de Canarische Eilanden een genetische erfenis deelden met de volkeren van Marokko, zo’n 5000 jaar geleden tijdens de neolithische periode. De studie toont ook genetische verschillen tussen de eilanden aan. De oorspronkelijke bewoners van Gran Canaria, Lanzarote en Fuerteventura vertoonden overeenkomsten met de prehistorische bevolking van Europa. Daarentegen hadden die van El Hierro, La Palma, La Gomera en Tenerife genetische banden die dichter bij de prehistorische Marokkaanse bevolking lagen.

Lees ook: Essaouira: onderzoekers ontdekken ’s werelds oudste parels

Volgens de onderzoekers bevestigen deze genetische verschillen de hypothese dat menselijke migraties naar de verschillende eilanden van de archipel asymmetrisch waren tijdens de koloniale periode en dat de bevolking afkomstig was uit verschillende regio’s van Noord-Afrika.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team