Zoeken

Verboden liefde: het onbekend verhaal van Spaanse vrouwen en Marokkaanse mannen onder Franco

28 december 2023 - 11:00 - Wereld

©

In de jaren van Franco’s dictatuur in Spanje, van 1936 tot 1975, werd een ongewone regel gehandhaafd die liefdesrelaties tussen Spaanse vrouwen en Marokkaanse mannen verbood.

Dit onbekende verhaal wordt bekendgemaakt door de BBC op basis van verschillende brieven en liefdescorrespondenties uit het Franco-tijdperk. Deze ontdekking onthult de verborgen verhalen van verboden relaties tijdens de koloniale periode en toont de strikte controle van Franco’s regering over de persoonlijke levens van vrouwen.

Lees ook: Marokkaanse die Franco en Don Quichot niet kent krijgt Spaanse burgerschap niet

De verhalen dateren uit de tijd na de Rifoorlog, een periode waarin de Spaanse strijdkrachten zwaar werden getroffen door de troepen onder leiding van Abdelkrim al-Khattabi. Toen Franco in 1936 een staatsgreep pleegde, werden duizenden Marokkanen gerekruteerd om te vechten in zijn leger. Deze Marokkaanse soldaten, samen met studenten, handelaren en andere arbeiders, vestigden zich uiteindelijk in Spanje, waar ze in steden en afgelegen landelijke gebieden woonden. Dit leidde tot ontluikende relaties tussen Spaanse vrouwen en Marokkaanse mannen, relaties die streng werden gecontroleerd en vaak verboden door de regering van Franco.

Lees ook: Mosterdgas tegen Rif-bewoners: historici beschuldigen Spanje

De liefdesbrieven, nauwkeurig gearchiveerd en vervolgens vergeten, onthullen de persoonlijke tragedies van vrouwen zoals Carmen uit Zaragoza, wie het niet lukte om haar leven te delen met Abdeselam, en hun dochter, die opgroeide zonder haar vader ooit te zien. In tegenstelling tot deze strikte censuur op relaties van Spaanse vrouwen, werden relaties tussen Spaanse mannen en Marokkaanse vrouwen, die talrijk waren in het protectoraat, niet zo streng onderzocht omdat ze de bredere machtsstructuur van de samenleving weerspiegelden zonder deze te bedreigen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team