Zoeken

Marokkaanse vrouwen in steek gelaten door Spaanse staat

2 februari 2024 - 10:00 - Wereld

©

Marokkaanse grensarbeiders, voornamelijk huishoudelijk personeel, die dagelijks van Nador naar Melilla reisden voordat de grenzen werden gesloten, zitten nog steeds zonder werk. Ze eisen nu de teruggave van hun bijdragen aan de Spaanse sociale zekerheid.

Sinds de heropening van de grenzen in mei 2022 mogen alleen Marokkanen met een Schengenvisum Melilla binnenkomen om te werken, ondanks Europese regelgeving die aangeeft dat Marokkaanse burgers met een F-permit (grensarbeiders) en bewoners van de invloedsgebieden van Nador en Tetouan, met geldige reisdocumenten, Ceuta en Melilla zonder visum mogen betreden, mits ze niet overnachten op Spaans grondgebied.

Lees ook: Werkloosheidsuitkering voor grensarbeiders in Sebta en Melilla?

Er zijn 1310 Marokkaanse werknemers getroffen door deze situatie, waarvan de meerderheid huishoudelijk personeel is. Ayada, een 51-jarige weduwe met vier kinderen, vertelt haar verhaal van werkloosheid en verwaarlozing. Zij ging sinds 2015 dagelijks werken in Melilla en verkeert in financiële nood sinds de grenssluiting, ondanks de initiële financiële steun van haar werkgever.

Deze grensarbeiders ontvangen geen enkele vorm van ondersteuning, niet eens de ERTE (tijdelijke arbeidsregeling) waar ze recht op hebben, wat wijst op discriminatie binnen de Spaanse staat. Abderramán El Fahsi El Mokhtar, een vakbondsleider van UGT-FICA in Melilla, benadrukt de kritieke situatie en het recht op compensatie voor deze werknemers.

Lees ook: Sebta verlaagt discreet salaris Marokkaanse grensarbeiders

"Vanuit juridisch oogpunt zijn alle deadlines verstreken. Werkgevers willen werknemers die niet zijn komen opdagen niet opnieuw in dienst nemen of compenseren, maar het is een feit dat ze in Marokko zijn gestrand nadat de grens werd gesloten. De kwestie moet worden opgelost tussen de regering en de ondernemers van Melilla", reageert Javier Valenzuela, algemeen secretaris van de UGT in Melilla.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team